den 17 september

Interpellation

2013/14:1 Resurser i äldreomsorgen

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Vi är många som varje torsdagskväll följt tv-serien Sveriges bästa äldreboende. Själv har jag känt igen mig i mycket. En sliten personal som drabbats av nedskärningar och nu oroar sig för kommande besparingar. Brist på vardagsaktiviteter och delaktighet för de boende. Äldre som felmedicineras, bristande vardagsrehabilitering och ett antal som är undernärda. Mat som baseras på halvfabrikat. Personal som är i behov av kompetensutveckling, stöd och handledning.

Samtidigt har jag också besökt ett antal äldreboenden som håller på att göra eller gjort den resa som äldreboendet i Lycksele bara inlett. Men genomgående finns i alltför många fall ett starkt önskemål om mer personal. Tid för sociala aktiviteter och för att se till de äldres individuella behov är en bristvara. Pressade scheman med delade turer, extremt tuffa arbetstider liksom påtvingad deltid är alltför vanligt.

Jag möter också ofta en stor oro för framtiden. De äldre bor allt längre hemma och ribban för att få en plats på ett äldreboende är i många kommuner hög. Det innebär att de som i dag bor på äldreboende behöver mer omfattande insatser än för 20 år sedan. Men bemanningen har inte följt med. Äldreomsorgen är i dag på många håll underfinansierad. Att äldreomsorgen har tillräckliga resurser för att ge äldre kvinnor och män en värdig sista tid i livet är också ett nationellt ansvar.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att äldreomsorgen ska få ökade resurser?