Motion till riksdagen
2013/14:Ub583
av Per Lodenius (C)

Uppdrag att utveckla högskoleutbildning för studenter med intellektuell funktionsnedsättning


C400

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge högskoleverket i uppdrag att utveckla högskoleutbildning för studenter med intellektuell funktionsnedsättning.

Motivering

Livslångt lärande, möjligheten att vidareutbilda sig också efter gymnasiet, är viktigt. Också den som har en intellektuell funktionsnedsättning och därför gått i särskola borde ha den möjligheten. Lika viktigt som det är att de som har det lätt för sig har möjligheten att utvecklas efter sin förmåga och sitt intresse, lika viktigt är det att de som har en intellektuell funktionsnedsättning också får möjligheten att utvecklas efter sin förmåga och sitt intresse. Men har du gått i särskola så har du inte samma möjlighet. Det här är så onödigt! Vi vet att det finns så många jobb som man kan utföra, oavsett vilka funktionsförutsättningar man har, bara man får chansen att fortsätta att lära sig mer efter gymnasiet. Alla behövs i vårt samhälle. Alla har en plats i vårt samhälle. Det är en fråga om demokrati.

Regeringen har gjort satsningar på att göra högskolan mer tillgänglig också för den som har en funktionsnedsättning. Det är bra och viktiga satsningar. Men har du en intellektuell funktionsnedsättning finns inte så många möjligheter till att få en högskoleutbildning. Flera olika regelverk sätter hinder för det. Det handlar om antagningsregler och värdet på de betyg du har med dig från gymnasiesärskolan. Det handlar också om de ekonomiska förutsättningarna för dig som student.

På Högskolan i Gävle pågår just nu ett projekt med högskoleutbildning för studenter med intellektuell funktionsnedsättning som gått i gymnasiesärskola. Det är ett projekt som fått uppmärksamhet inte bara nationellt utan också internationellt. I projektet samarbetar man nära med både myndigheter och intresseorganisationer, vilket gör att man tidigt kan möta och hitta lösningar på de hinder som uppstår.

Det arbete man idag gör på Högskolan i Gävle och den kompetens man samlar på sig borde komma fler till del. Det skulle kunna ske genom att Högskolan i Gävle av regeringen ges ett nationellt uppdrag att utveckla högskoleutbildning för studenter med lindrig utvecklingsstörning. Högskolan i Gävle skulle med det uppdraget bland annat kunna bli ett nationellt, men också ett internationellt, kompetens- och utvecklingscentrum för metodik och pedagogik för högskolestudenter med intellektuell funktionsnedsättning.

Stockholm den 27 september 2013

Per Lodenius (C)