Motion till riksdagen
2013/14:Ub574
av Tina Ehn m.fl. (MP)

Lärare för barns och ungas kultur


MP1615

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behov av utbildade lärare till kultur- och musikskolan.

Motivering

Sverige har i allt högre grad utmärkt sig ur ett internationellt perspektiv som ett musikland. Det uttrycks allt som oftast att musik- och kulturskolor är en del i grunden till det som brukar benämnas som det svenska musikundret.

Kultur är bra på många sätt, både för svensk ekonomi och för den enskilda eleven. Kultur ger oss perspektiv, bidrar till reflektion, skapar möten mellan människor och ger oss fler sätt att utvecklas på. En självklar del i det svenska kulturlivet är musik och kulturskolornas verksamheter.

De kommunala musik- och kulturskolorna är dessutom grunden för många skolors kulturarbete och för återväxten i kulturlivet, men förutsättningarna för kulturskolorna har försämrats i och med att lärarutbildningen till kulturskolan har lagts ned.

Regeringen kom med nya kulturpolitiska mål i propositionen Tid för kultur (prop. 2009/10:3) som då skulle vakt om ”Barns och ungas rätt till kultur”. Samtidigt fråntogs musik- och kulturskolorna en relevant lärarutbildning.

När de nya lärarutbildningarna skapades, försämrades förutsättningarna för kultur- och musikskolorna. Det handlar om att lärarutbildningen nu innebär att studenterna ska läsa minst två ämnen, varigenom de rena instrumentlärarutbildningarna försvunnit. Enligt samstämmiga uppgifter från bland andra Smok (Sveriges musik- och kulturskoleråd) och uppgifter från Lärarförbundet, kommer det därför att uppstå brist på lärare inom kultur- och musikskolorna. Detta beror enligt dem på dels problem för befintliga lärare att få legitimation som lärare, dels att så få lärare kommer utbildas som kan undervisa på musik- och kulturskolor. Här krävs lösningar såsom att studenter som studerat vid konst- och musikhögskolorna genom enkel påbyggnadsutbildning inom lärarutbildningar ska kunna få en lärarexamen för att inte bara kunna undervisa som lärare i bild, musik eller estetiska ämnen, utan även på en kultur- och musikskola. Den utredning som föregick propositionen om den nya lärarutbildningen – En hållbar lärarutbildning (SOU 2008:109) – föreslog en särskild utbildning för lärare i kultur- och musikskolor, men denna del togs bort i förslaget som lämnades till riksdagen. Bland andra Miljöpartiet motionerade om att hänsyn skulle tas till behovet av utbildade lärare för kultur- och musikskolorna och anförde i följdmotionen (2009/10:Ub3) att ett område där det även i fortsättningen måste vara möjligt att utbilda ämnesspecialister, vilket har bäring på studenters möjlighet till fördjupning och möjliga ämneskombinationer, är lärare vid musik- och kulturskolor. Riksdagen stödde inte förslaget. Vi beklagar detta.

Många av landets musik- och kulturskolor samverkar med grund- och gymnasieskolan. Speciellt i mindre kommuner är detta en förutsättning för att lösa både personalfrågan och lokalfrågan.

För att tillvarata den potential som finns inom ämnen inom musik- och kulturområdet, fordras det antagligen ett utvecklat samspel mellan musik- och kulturskolan och grundskolan. Det förefaller som om ett utvecklat samarbete mellan de båda skolformerna kan vara en möjlig intressant och fördelaktig lösning för framtidens utbildningar.

Vi anser att regeringen bör ta fram ändringar i lärarutbildningen som gör det möjligt att tillgodose kultur- och musikskolornas behov av utbildade lärare.

Stockholm den 4 oktober 2013

Tina Ehn (MP)

Jabar Amin (MP)

Agneta Börjesson (MP)

Mats Pertoft (MP)