Motion till riksdagen
2013/14:Ub540
av Penilla Gunther (KD)

Nationell grundutbildning inom psykiatrin med lokal tillgänglighet


KD535

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en nationell grundutbildning inom psykiatri med lokal tillgänglighet.

Motivering

Det dagliga ansvaret för den psykiatriska omsorgen, gällande boende med stöd och sysselsättning, ligger hos kommunerna. Under de senaste åren har utbildningsinsatser prioriterats för anställda inom området men ändå återstår ett stort utbildningsbehov. Vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet bidrar till en insikt i arbetet inom psykiatrin men erbjuder inte den fördjupning som borde vara ett krav för att få arbeta med personer med psykisk funktionsnedsättning. Många upplever den ojämlika utbildningsnivån hos anställda inom psykiatriska verksamheter som problematisk och det är viktigt att hitta ett sätt som kan höja kompetensen inom psykiatrin.

Fler och fler barn och även vuxna får en diagnos inom det neuropsykiatriska området, som till exempel Asperger, adhd eller ADD och inte sällan finns personlig assistans till personer med dessa diagnoser för hjälp i vardagen. Personliga assistenter är en eftersatt personalgrupp med stora utbildningsbehov för sina målgrupper; ofta finns ingen vårdutbildning alls som grund för arbetet.

Inom vården finns en rad olika utbildningar som har relativt kort utbildning. Det går att fortbilda sig som färdigutbildad sjuksköterska. Psykiatrisköterska är en ettårig specialistutbildning. Behandlingsassistent eller behandlingspedagog är också en ettårig utbildning som ges på folkhögskolor och yrkeshögskolor. Liknande bör också införas inom psykiatrin.

Sverige är i stort behov av mer specialiserad kompetens på området. Det är viktigt att psykiatrin blir ett särskilt ämne och yrkesområde för att på bästa sätt kunna hjälpa och hantera människor med psykisk funktionsnedsättning. Många av kommunernas anställda inom vård och omsorg har ofta svårt att vara borta från sitt arbete på grund av brist på vikarier, därför behövs en nära möjlighet till grundutbildning inom psykiatrin. Nu finns även många utbildningar att tillgå över internet, något som också kan underlätta för den som arbetar samtidigt som studierna pågår.

Jag vill därför utreda möjligheten för lokala lärcentrum att erbjuda en nationell grundutbildning inom psykiatrin. Dessa lärcentrum bör även ha möjlighet att erbjuda extra inslag för lokala och regionala behov, till exempel kunskap inom rättspsykiatri. Det ska också vara tillgängligt genom alternativa undervisningsformer som bland annat ger möjligheten att läsa på distans. Detta är viktigt för att säkerställa personalens kompetens inom olika vårdyrken.

För att ännu bättre förverkliga regeringens intentioner med satsningarna inom den psykiatriska vården bör regeringen utreda möjligheten att införa en nationell grundutbildning som kan erbjudas lokalt.

Stockholm den 3 oktober 2013

Penilla Gunther (KD)