Motion till riksdagen
2013/14:Ub537
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa m.fl. (S)

Säkerställ en hög nivå på musiklärarutbildningen


S2259

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att lärarnas musikutbildning ska säkerställas med en hög nivå för framtiden.

Motivering

Intresset för att bli lärare i estetämnena på högstadiet är överlag mycket dåligt, och musikämnet verkar stå för den mest extrema minskningen jämfört med tidigare.

Flera universitet väljer att inte erbjuda 7–9-utbildningen under 2013/14 med hänvisning till det dåliga söktrycket.

Orsaken till det vikande intresset för 7–9-utbildningen kan bl.a. sökas i den nya lärarutbildningen.

Inom bara några år kommer vi att stå inför en akut brist på musiklärare med djup ämneskunskap på grundskole- men även gymnasienivå. Ett skäl till att mycket färre söker till musiklärarutbildningen beror på beslutet att ta bort estetiska ämnen (bl.a. musik) som gymnasiegemensamma ämnen i gymnasieskolan. Detta beslut har sänt signaler att musik och andra estetiska ämnen inte är ”viktiga” och kanske inget att satsa på som yrkeskarriär. Detta kan på sikt innebära att den kvalitet svensk musikundervisning hållit under många år, tack vare gedigen lärarutbildning försvagas, och rekrytering till estetiska program och återväxten i svenskt musikliv försvagas. Forskning visar dessutom att bra musikundervisning förbättrar elevernas resultat även i övriga ämnen, stimulerar ett kreativt förhållningssätt och ger goda förutsättningar för deltagande i samhällets kulturliv. Dessutom är det ”svenska musikundret” i fara. Vår framgångsrika musikexport har byggt på bra musikundervisning i skolan i kombination med kulturskolorna, där alla barn oavsett bakgrund givits möjlighet att utveckla sina musikaliska färdigheter.

Stockholm den 4 oktober 2013

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

Agneta Gille (S)

Christina Zedell (S)

Isak From (S)

Kerstin Engle (S)

Peter Johnsson (S)

Per Svedberg (S)