Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lärlingsutbildningar för undersköterskor.
Landets landsting och kommuner har kraftiga problem i rekryteringen av vårdpersonal och långsiktigt står vården inför stora pensionsavgångar. Medelåldern är hög och antalet ungdomar som söker gymnasiets omvårdnadsprogram är för få, varvid det finns ett stort framtida rekryteringsbehov. Det visar sig dock ofta att många när de passerat 20 år får ett intresse att utbilda sig inom vård och omsorg. Många har då redan en annan gymnasiekompetens och har därför svårt att få en ny utbildning.
Följden blir att vårdplatser måste dras in, att undersköterskorna måste jobba orimligt mycket och i längden äventyras både vårdens kvalitet och säkerhet.
För att kunna klara behovet av ny personal inom vården föreslår vi att regeringen överväger att se över möjligheten att införa en lärlingsutbildning för undersköterskor. Detta skulle kunna leda till att vården får in fler äldre medarbetare, som har arbetslivserfarenhet, men som kanske inte har någon möjlighet att sätta sig i skolbänken och genomföra en ny gymnasieutbildning. En lärlingsutbildning skulle öka antalet undersköterskor och fylla en del av kompetensglappet som uppstår när fler går i pension än som söker gymnasiets omvårdnadsprogram för unga.
Vi står inför en stor generationsväxling inom vårdsektorn där många med stor erfarenhet av vårdarbete och handledning lämnar yrket. Att införa lärlingsutbildningar för dem som vill byta yrke skulle underlätta för fler att utbilda sig till undersköterskor och därmed öka kvaliteten inom vården.
Därför bör regeringen överväga möjligheten att införa lärlingsutbildningar för undersköterskor.