Motion till riksdagen
2013/14:Ub508
av Jessika Vilhelmsson och Oskar Öholm (M)

Privatekonomi i skolundervisningen


M1478

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om privatekonomi i skolans undervisning.

Motivering

För många unga har konsumtionen en stark koppling till status, identitet och grupptillhörighet. Många unga har dock bristande kunskap i privatekonomi som tyvärr går hand i hand med konsumtionshetsen. Unga i åldersgruppen 18–25 år hade totalt 209 406 skulder registrerade i Kronofogdemyndighetens utsöknings- och indrivningsregister den 31 december 2012, och detta är väldigt allvarligt. Avbetalningar, snabblån och höga räntor har varit en stor bidragande faktor.

Att hamna i skuldsättning redan i ung ålder är ett stort problem som kan ge förödande konsekvenser när det gäller framtida lån, arbete och bostad. Alla unga har inte ett privat skyddsnät som exempelvis föräldrar som kan ta över skulder. Det kan i sin tur leda till en långvarig överskuldsättning som också innebär stora kostnader för samhället.

Det är viktigt att ungdomar har kunskap när det gäller grundläggande privatekonomi – planering av inkomster och utgifter, lån, krediter, räntor, sparande, betala räkningar – och också om ekonomiska risker och konsekvenser. Idag står i läroplanen att eleverna ska få möjlighet att utveckla sina kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter och lån, vilket naturligtvis är bra. Det finns vidare från flera olika myndigheter bra stöd att få, exempelvis Kronofogdemyndighetens ”Koll på cashen”. Frågan är om det är tillräckligt. Regeringen bör överväga att se över möjligheten om mer omfattande skolundervisning i privatekonomi, detta för att unga ska ha användning för sina kunskaper i verkliga livet och på så sätt förhindras att hamna i skuldsättning.

Stockholm den 30 september 2013

Jessika Vilhelmsson (M)

Oskar Öholm (M)