Motion till riksdagen
2013/14:Ub505
av Helena Lindahl (C)

Översyn av beslut gällande möjlighet till lastbilskort på bygg- och anläggningsprogrammets gymnasieutbildning


C408

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över eventuella konsekvenser av beslutet att inte låta körkort för tung lastbil och tungt släp ingå i gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram.

Motivering

Elever som går på gymnasiets bygg- och anläggningsprogram har tidigare fått ta lastbilskort under studietiden. När den nya gymnasiereformen trädde i kraft 2011 blev det osäkert om lastbilskortet skulle ingå i utbildningen.

Många elever har även börjat nämnda gymnasieutbildning i god tro att lastbilskortet skulle ingå. På till exempel Liljaskolan i Vännäs (i Västerbottens län) känner sig eleverna, speciellt de som går utbildningens tredje år, förda bakom ljuset då de sökte utbildningen för att få en bred utbildning med adekvata körkort som skulle leda till att de blev anställningsbara på arbetsmarknaden.

Med den nya gymnasiereformen ingår inte körkort på lastbil och tungt släp i utbildningen på bygg- och anläggningsprogrammet, då det finns ett grundläggande beslut som säger att körkortsutbildning inte är en primär uppgift för gymnasieskolan. Detta leder osökt till att de som lämnar bygg- och anläggningsprogrammet får svåra villkor på arbetsmarknaden.

Självklart har eleven sökt till utbildningen för sitt intresse som anläggningsmaskinförare, men eleven inser snabbt att körkort för tung lastbil och tungt släp även är nödvändigt för att uppfylla branschens krav. Många av företagen är små eller medelstora och har inte råd att anställa specifik personal som ska flytta anläggningsfordonen från en plats till en annan. Det förutsätts att den som kör anläggningsfordonen även kan förflytta dessa med lastbil. Det är särskilt viktigt i Norrland där det kan vara långa avstånd mellan arbetsplatserna.

Dessutom förutsätter många arbetsgivare att den anställde ska kunna köra dumper och idag krävs just C-behörighet för detta.

Nu när körkortsutbildningen för tung lastbil och tungt släp inte ingår i den statliga ersättningen, drabbar det ytterst eleven och dennes förutsättningar att bli anställningsbar och därmed både den privata ekonomin och samhällsekonomin. Det försvårar branschens förutsättningar att rekrytera färdigutbildad arbetskraft. En färdigutbildad elev, där körkortet ingår, kan med största säkerhet räkna med att få ett jobb direkt efter skolan.

Med tanke på den arbetslöshet som råder bland ungdomar borde det vara angeläget att göra en översyn av konsekvenserna av beslutet. Särskilt angeläget är det att hitta en lösning för de elever som idag går sitt tredje år och trott att de sökt utbildningen på premisserna att körkort för tung lastbil och tungt släp ska ingå.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 30 september 2013

Helena Lindahl (C)