Motion till riksdagen
2013/14:Ub460
av Per Lodenius (C)

Eftergymnasial utbildning för den som gått i särskola


C399

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att ge förslag till hur också den som gått i särskola ska få likvärdiga möjligheter att studera vidare efter sin gymnasietid.

Motivering

Livslångt lärande, möjligheten att vidareutbilda sig också efter gymnasiet, är viktigt. Också den som har en intellektuell funktionsnedsättning och därför gått i särskola borde ha den möjligheten. Lika viktigt som det är att de som har det lätt för sig har möjligheten att utvecklas efter sin förmåga och sitt intresse, lika viktigt är det att de som har en intellektuell funktionsnedsättning också får möjligheten att utvecklas efter sin förmåga och sitt intresse. Men har du gått i särskola så har du inte samma möjlighet. Det beror på vad kommunen vill erbjuda dig. Du har egentligen ingen egen valmöjlighet. Det här är så onödigt! Vi vet att det finns så många jobb som man kan utföra, oavsett vilka funktionsförutsättningar man har. Bara man får chansen att fortsätta att lära sig mer efter gymnasiet. Alla behövs i vårt samhälle. Alla har en plats i vårt samhälle. Det är en fråga om demokrati.

Flera projekt och utbildningar försöker hitta modeller för en eftergymnasial utbildning för den som gått i särskola. Många goda exempel finns, som Kulturcentrum Skåne i Lund, Vild Vacker Vuxen i Örebro, Hälsoinspiratörsprogrammet på Högskolan i Gävle och yrkeshögskoleutbildningen till kulturkommunikatör i Bollnäs.

Utbildningen till kulturkommunikatör i Bollnäs ingår i ett pilotprojekt som Myndigheten för yrkeshögskolan fick i regleringsbrevet för 2012 i uppdrag att förbereda och genomföra, i syfte att förbättra tillgängligheten till yrkeshögskoleutbildningar för personer med funktionsnedsättning. Fem utbildningar valdes också ut för att ingå i detta projekt. Myndigheten har också valt att gå vidare med projektet med ytterligare utbildningar. Projektet är inte i första hand tänkt för studenter med intellektuell funktionsnedsättning, men det är en viktig målgrupp. Utfallet vad gäller deltagare med intellektuell funktionsnedsättning hade dock kunnat vara mycket bättre.

Vad gäller studenter till dessa utbildningar som tidigare gått i gymnasiesärskolan har dock inte antagningsreglerna och möjligheterna för de studenterna varit helt klara. Det är också bara ett fåtal av de utbildningar som ingått i pilotprojektet som tagit emot studenter som gått i gymnasiesärskola. Det beror i första hand på det regelverk som finns idag vad gäller möjligheten till eftergymnasial utbildning för den som har gått i gymnasiesärskola.

Livslång lärande, möjligheten att vidareutbilda sig också efter gymnasiet, är viktigt. Också den som har en intellektuell funktionsnedsättning och därför gått i särskola borde ha den möjligheten. Men har du gått i särskola så har du inte samma möjlighet. Du har egentligen ingen egen valmöjlighet.

Stockholm den 27 september 2013

Per Lodenius (C)