Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av historieundervisning om Sveriges ursprungsbefolkning i våra skolor.
Samernas historia är till stor del skriven av svenskar och formad av Svenska kyrkans och statens inflytande. Redan under 1500-talet använde Svenska kyrkan brutala metoder för att få samerna att gå ifrån sina gamla religiösa traditioner. Det var början på en politik för att försvaga samernas ställning och på så sätt bli lättare att manipulera. Samerna blev ett lätt offer för den svenska staten.
Samernas historia är inget för svenska staten att vara stolt över. Slaveri, tvångsförflyttningar, religionsförbud, språkförbud och nedvärdering är några exempel på vad som hände.
Nytt intresse för samernas historia och ny teknik har medfört att antalet registrerade samiska fornminnesplatser formligen har exploderat de senaste åren. Det handlar om nya arkeologiska fynd av kåtaplatser, renvallar, mjölkgropar, gravar och annat i en så stor omfattning att det ger nya perspektiv på vår gemensamma historia. Det innebär att den svenska historieskrivningen måste göras om och man måste ta större hänsyn till den samiska historien.
Idag lär sig barnen knappt något om den samiska historien. När TV4 i sin serie ”Sveriges mörka historia” granskade dagens historieböcker i den svenska skolan, återfanns övergreppen inte beskrivna i någon större omfattning. Även om det inte är någon täckande undersökning är det ändå en signal om att krafttag behövs. Det är viktigt att undervisningsmaterialet om samernas historia är korrekt och skrivet utifrån ett nutida historieperspektiv. Rasism, fördomar och förtryck av samer bör beskrivas i undervisningsmaterialet för att lärdomar ska kunnas dras i dagens undervisning av barn.
Samer är Sveriges ursprungsbefolkning och en av våra nationella minoriteter. Därför är det inte acceptabelt att överlämna åt skolan att välja på vilket sätt man behandlar ett folks historia. Självfallet borde samernas historia ha rättvisande undervisning i alla landets skolor.