Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter för utomeuropeiska studenter.
Från och med hösten 2011 ska studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz, som inte deltar i utbytesprogram, betala avgifter för högskolestudier i Sverige. Alla internationella sökande måste nu betala förutom en anmälningsavgift också en studieavgift, som vanligtvis varierar mellan 70 000 och 140 000 kronor per läsår, men i vissa fall kan vara så hög som 400 000 kronor.
Detta har lett till att antalet utländska studenter som söker en utbildning i Sverige har minskat med 79 procent och på vissa håll uppemot 90 procent. Detta är ett stort hot mot det internationella utbyte som idag sker mellan universitet och högskolor. De möten och dialoger som sker inom ramen för den högre utbildningen är en lika väsentlig del av lärandet som att läsa kurslitteratur. Därför är det viktigt att värna utbyten mellan studenter från olika delar av världen för att skapa möjligheter till nytänkande, ökad kunskapsspridning, innovation och förståelse för andra kulturer.
Avgiftsfria studier oberoende av betalningsförmåga är en viktig konkurrensfördel för Sverige. Med de nuvarande höga avgifterna kommer svenska universitet inte kunna hävda sig i jämförelse med likvärdiga universitet i engelsktalande länder.
Sverige är ett litet exportberoende land med stora behov av kontakter med omvärlden. Möjligheten för studenter att komma till Sverige och studera sätter Sverige på kartan och möjliggör framtida utbyten.
Färre utbytesstudenter sänker även den generella nivån för svenska studenter eftersom det krymper kursutbudet. Lärosätena får betalt för hur många studenter de antar; när nu antalet utländska studenter sjunker kraftigt minskar också lärosätenas anslag. Man kan befara att detta är ett förtäckt sätt att sänka anslagen till landets universitet och högskolor.
Införandet av en studieavgift för utländska studenter kan vara ett första steg till generella studieavgifter för alla studenter. I samtliga europeiska länder, som infört studieavgifter för internationella studenter före 2006, har detta sedan lett till att landet i ett andra steg infört avgifter även för de egna studenterna. I och med att universitet och högskolor tvingas prissätta kurser och program så möjliggör det för en borgerlig regering att i framtiden enklare införa generella avgifter.
Införandet av ett utökat stipendiesystem har gynnat studenter som kommer från studievana hem. Om man anser det problematiskt med alltför många utomeuropeiska studenter så vore det bättre med högre antagningskrav eller kvoter för utländska studenter, då avgör kompetens och inte dina ekonomiska förutsättningar.
Ska Sverige konkurrera med kunskap och inte med låga löner ska högre utbildning vara avgiftsfri. Det ska även gälla utomeuropeiska studenter. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om hur vi kan avgiftsbefria utomeuropeiska studenter.