Motion till riksdagen
2013/14:Ub428
av Roza Güclü Hedin m.fl. (S)

Punktskrift – en rättighet


S2255

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om synskadades rätt att lära sig använda punktskrift.

Motivering

För att kunna fungera på ett bra sätt i samhället och i vardagen bör varje människa ha ett läs- och skrivspråk, har man inte det är möjligheterna till ett aktivt liv med arbete och fritid starkt begränsade. Många gravt synskadade personer befinner sig just i den situationen. Personer med grava synskador måste garanteras en god undervisning i punktskrift för att kunna vara aktiva och delta i samhällslivet.

För många gravt synskadade personer är punktskriften ett oerhört viktigt skrivspråk, punktskriften kanske är det enda sättet att kommunicera med andra. Förr fanns det specialskolor där man erbjöds att lära sig punktskrift om man behövde det, idag är det annorlunda.

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning är tydlig i sin skrivning när det gäller barns rätt till utbildning på ändamålsenligt språk, format och media, där teckenspråk och punktskrift nämns specifikt. I artikel 24 punkt 3 uttrycks att konventionsstaterna ska ”säkerställa att utbildning av personer, särskilt av barn, med synskada eller dövblindhet eller som är döva eller hörselskadade, ges på de mest ändamålsenliga språken, formerna och medlen för kommunikation för den enskilde och i miljöer som maximerar akademisk och social utveckling”.

Barn i förskolan ska ha rätt att utveckla de färdigheter som krävs för att lära sig läsa och skriva punktskrift. Elever i förskoleklass och i grundskolan, som är i behov av att läsa punktskrift, ska erbjudas undervisning i och på punktskrift. Eleverna ska även ha rätt att lära sig att använda tekniska hjälpmedel under skoltid, allt för att underlätta deras möjligheter till likvärdig inlärning.

Det man minst anar kan drabba en och därför bör rätten att lära sig punktskrift även finnas för de vuxna som förvärvar en synnedsättning. Det bör ses som en utbildningsfråga och därmed ingå i skollagen. Även rätten till nödvändig undervisning i orientering i skolan och till och från skolan bör föras in i skollagen.

Denna fråga om rätten till punktskrift finns reglerat i skollagen i vårt grannland Norge. Vi borde se oss omkring i vår omvärld efter goda exempel.

Stockholm den 2 oktober 2013

Roza Güclü Hedin (S)

Maria Stenberg (S)

Marie Nordén (S)

Carin Runeson (S)