Motion till riksdagen
2013/14:Ub420
av Ingela Nylund Watz m.fl. (S)

Universitetsstatus för Södertörns högskola


S2083

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Södertörns högskola status som universitet.

Motivering

Södertörns högskola inrättades efter ett beslut i riksdagen 1995. Utbyggnaden av den högre utbildningen i södra Storstockholm hade då utretts under lång tid. Bakgrunden var bl.a. att övergången från gymnasieskolan till högre studier var låg i södra Storstockholm, arbetslösheten var hög och segregationsproblemen tenderade att bli stora. Högskolan har efter sin tillkomst gjort betydande insatser för att motverka dessa negativa tendenser. Trots detta kvarstår, och än mer oroväckande, fördjupas problembilden.

Redan från början var det av staten utsagt att det var ett nytt universitet som skulle byggas upp och inte en regional högskola. För att nå detta mål planerades och startades högskolans verksamhet. Men då målsättningen inte fullföljts av staten har högskolan under många år tvingats leva under svår press för att anpassa sin verksamhet.

Sedan starten gäller nyckelorden mångvetenskaplighet, mångkulturalitet och medborgerlig bildning som ledstjärnor för högskolan. Vikten av ett mångvetenskapligt arbetssätt har blivit en central del av högskolans vetenskapliga och kunskapsteoretiska grundsyn. Det mångkulturella perspektivet handlar inte bara om att sträva efter etnisk mångfald vid högskolan utan också om ett interkulturellt synsätt och ett aktivt kunskapssökande och kunskapsutbyte mellan olika kulturer.

Den medborgerliga bildningens roll är nära förknippad med mångvetenskaplighet och mångkulturalitet. Det rör sig om en förmåga att betrakta centrala kunskapsfrågor ur olika perspektiv, att träna sig i att argumentera för och emot. Den teoretiska kunskapen är utan liv innan den möter verkligheten och våra egna erfarenheter. När teori och verklighet möts ger det förutsättningar för omdömets skolning.

Flera prognoser och rapporter vittnar nu om att bristen på högutbildade i Storstockholm kan komma att hämma regionens tillväxtförutsättningar. Enbart i Stockholms län kommer det, om inget görs, att saknas 73 000 högutbildade 2030.

Södertörns högskola, har liksom övriga lärosäten i Sverige, ett högt söktryck och skulle mycket väl kunna öka antalet studieplatser.

Idag har Södertörns högskola ca 13 000 studenter, erbjuder ca 60 program och 350 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Högskolan erbjuder också lärarutbildning med interkulturell profil. Inom Östersjö- och Östeuropaforskningen finns, i ett globalt perspektiv, unik kunskap samlad.

Under perioden 2012–2014 arbetar högskolan med en forsknings- och utbildningsstrategi vars syfte är att uppfylla alla de krav som ställs på ett modernt universitet.

Mot ovan beskrivna bakgrund är det än mer angeläget att förverkliga det ursprungliga målet att ge Södertörns högskola status som universitet.

Stockholm den 1 oktober 2013

Ingela Nylund Watz (S)

Yilmaz Kerimo (S)

Tommy Waidelich (S)

Christina Zedell (S)

Ardalan Shekarabi (S)

Meeri Wasberg (S)