Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av ekonomi- och konsumentkunskap i yngre åldrar.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en stärkt konsumentmakt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om värdet av kunskap i frågor som rör hälsa, som kost, motion och ett aktivt socialt liv.
Regeringen har initierat och genomfört en mängd reformer inom svensk skola för att höja kunskapsnivån och därmed rusta kommande generationer inför framtida utmaningar och stärka vår internationella konkurrenskraft. Yrkeskunskaper och praktiska färdigheter uppvärderas, lärarnas status höjs och ökade krav ställs på eleverna att tillvarata sin tid i skolan på ett mer optimalt sätt. Det är positivt att detta händer och att en stor översyn av den svenska skolan i övrigt pågår.
Det är dock angeläget att möjligheter också ges för ekonomi- och konsumentkunskap i yngre åldrar, detta för att stärka konsumentmakten vid insatser för ökad hälsa, bättre ekonomisk kontroll och för en hållbar samhällsutveckling.
För att barn och ungdomar ska stå bättre rustade i livet är det av betydelse att ha en tillräckligt god kunskap i vardagsekonomi och i möjligheten att som konsument göra ”rätt” val med utgångspunkt från sin livssituation och sina värderingar.
I en nyligen gjord undersökning i en medelstor svensk stad visar det sig att en oroande stor andel 18–25-åringar har betalningsanmärkningar och skulder hos kronofogden. Genomsnittliga skulder var för pojkarna drygt 35 000 kronor, för flickorna ett något lägre belopp.
Betalningsanmärkningar fanns i undersökningen också i åldersgruppen 16–18 år.
Sammantaget är denna situation djupt oroande, då kunskapen kring konsekvenserna av exempelvis snabba sms-lån i förlängningen kan innebära en ekonomisk situation som kan vara svår att ta sig ur, och hindra framtida möjligheter.
Det senaste året har anmälningar från Kronofogdemyndigheten ökat med 18 procent. Cirka 35 procent av medborgarna har idag inget eget sparande. Detta gör oss sårbara. Kunskap om skyldigheter och rättigheter, om avtal och lagstiftning, om budget och kassabok är viktiga verktyg som alla ungdomar behöver. Konsumentmakten ökar om marknaden får en stark motpart i välutbildade, kritiskt tänkande konsumenter.
Grundläggande kunskaper i vardagsekonomi är en förutsättning för att kunna leva ett tryggt liv.
Hem- och konsumentkunskapens unika roll ger dessutom ett helhetsperspektiv och öppnar för ett viktigt jämställdhetsarbete. Jämställdhet i hemmet ökar jämställdhet i samhället, varför gemensam kunskap inom detta område är viktigt.
Ökad kunskap kring hälsofrågor är av avgörande betydelse. Kost, motion och värdet av ett aktivt socialt liv kan inte nog betonas.