Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheten att införa slumpvisa drogtester inom gymnasieskolan.
Användningen av droger bland unga är tyvärr något som förekommer allt för ofta. Ofta handlar det om experimenterande och nyfikenhet som inte ger något beroende eller bestående men. Men i alltför många fall blir testandet en inkörsport i ett längre och mer destruktivt bruk. Samhället behöver sända tydliga signaler om att droganvändande är fel och att samhället bryr sig om de unga. Prövandet av droger behöver motarbetas så tidigt som möjligt innan ett beroende etablerar sig. Nyckeln i det arbetet är att tidigt upptäcka och att de som prövar vet att någon ser, bryr sig och vill hjälpa dem att avhålla sig.
I det förebyggande arbetet är det viktigt att inte peka ut någon eller någon grupp genom att välja vilka som ska testas utifrån mer eller mindre osäkra indikationer. Istället bör det övervägas om gymnasieskolor ska ges möjligheten att slumpmässigt, genom lottning, genomföra drogtester på eleverna. Metoden används och fungerar som förebyggande för rattonykterhet. Genom att det blir slumpmässigt blir den konkreta upptäcktsrisken, för alla – inte bara ”riskpersoner” – ett stöd att säga nej.
Det handlar inte om att jaga, övervaka och bevaka utan att visa att samhället inte blundar och låtsas som att det inte finns några problem med unga och narkotika.