Motion till riksdagen
2013/14:Ub373
av Johan Löfstrand m.fl. (S)

Estetiska ämnet som gymnasiegemensamt ämne


S2104

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att åter göra det estetiska ämnet till ett gymnasiegemensamt ämne.

Motivering

Före 2011 var det obligatoriskt att studera minst ett estetiskt ämne på gymnasiet och de flesta skolor kunde erbjuda åtminstone musik, bild, teater eller dans. I samband med Gy -11 förändrades detta och dessa kurser blev i stället valbara.

Att dessa kurser inte längre är gymnasiegemensamma är en signal från den borgerliga regeringen att de uppfattar estetiskt skapande och kulturella upplevelser som något mindre viktigt. Men alla former av lärande hänger ihop och stöttar varandra. Ämnen som bild, musik, dans och drama är viktiga i sig, men kan också vara vägen till kunskap i andra ämnen. Många förklarar vårt lilla lands förhållandevis stora framgångar med det faktum att vi i skolan lärt oss tänka kreativt och innovativt i stället för att bedöma allt utifrån parametrarna ”rätt” och ”fel”. Kreativa unga växer upp till innovativa vuxna som har stor betydelse för utvecklingen av vårt näringsliv och vår offentliga sektor. Estetiska ämnen i skolan är här en avgörande ingrediens.

Att det estetiska ämnet inte längre är gymnasiegemensamt är också en förändring som går stick i stäv med aktuell forskning kring andra skolämnen och faktorer i livet. Flera forskningsrapporter har visat att kreativt skapande, vid sidan av motion, är livsviktigt för hälsan. Konstnärligt skapande är också avgörande för bland annat vår förmåga till problemlösning och risktagande. Studier i USA har visat att elever som stimuleras att lära sig om hjärnans plasticitet och dess behov av kreativt skapande snabbt förbättrar sina resultat i matematik, samtidigt som deras förmåga att hantera motgångar förbättras radikalt.

En invändning mot kritiken skulle kunna vara är att eleverna ju kan välja till estetiska kurser som individuellt val. Det är sant. Men det betyder att de i så fall måste avstå från kurser som språk och matematik som ger extra meritpoäng. Dessutom minskar valmöjligheterna för varje år som går eftersom alltfler skolor tvingas lägga ned ämnen som alltför få söker till. I en skola i Malmö finns till exempel bara körsång kvar som estetiskt ämne. Om det är skolans begränsade kursutbud som avgör kan man inte längre kalla det elevens fria val. Dagens och framtidens samhälle behöver mer kreativt tänkande. Inte mindre.

Stockholm den 30 september 2013

Johan Löfstrand (S)

Billy Gustafsson (S)

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Andersson (S)