Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att garantera resurser till arbetslivsforskning.
Arbetslivet har länge varit och är fortfarande en viktig del i våra liv. En heltidsarbetande person tillbringar en tredjedel av sin vakna tid på jobbet. Det innebär att det ligger ett stort ansvar på företag och samhälle att garantera att arbetstiden förlöper med en rimlig arbetsmiljö och att det är ett arbete med schyssta villkor.
I hänseende till arbetslivets alltmer betydande del i människors liv är det viktigt med oberoende forskning som kan granska och analysera arbetslivets förändring och utveckling – en viktig del för att människor även i framtiden på ett hållbart sätt ska kunna kombinera arbetsliv och fritid. Sverige har varit världsledande i denna fråga fram till 2007 då regeringen valde att lägga ner det i världen framgångsrika Arbetslivsinstitutet. Nedskärningarna inom ämnet arbetsvetenskap har lett till att en tredjedel av det vetenskapliga arbetet lagts ner. Istället präglas arbetslivsdebatten idag av ofta partiska utredningar från näringsliv och fackliga organisationer.
Karlstads universitet har länge varit drivande inom den arbetsvetenskapliga forskningen och har ett brett samarbete både nationellt och utanför landsgränserna. Morgondagens arbetsmarknad spelar en avgörande roll för välfärdens, miljöns och människors villkor i framtiden. Därför måste arbetslivsforskningen ges stöd till att utvecklas. Frågan om oberoende forskning inom arbetslivet behöver återigen föras upp på dagordningen.