Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det i uppdraget för svenska högskolor och universitet ska ingå att arbeta med breddad rekrytering.
Det är nästan tio gånger mer sannolikt att en person, vars föräldrar har eftergymnasial utbildning på mer än tre år studerar på högskola och universitet än vad det är för en person vars föräldrar enbart har förgymnasial utbildning. Redan för en person vars föräldrar har tagit en gymnasieexamen är det tre gånger så stor sannolikhet att man studerar vidare som om ens föräldrar saknar gymnasial examen.
Ett bibehållande av detta förhållande är också ett bibehållande av klassamhället.
Rekryteringen till universiteten och högskolorna i Sverige måste breddas så att fler människor som kommer från en studieovan bakgrund börjar studera. Många metoder används runt om i Sverige för att åstadkomma detta.
I Örebro har det sedan 2003 funnits ett samarbete, Linje 14, mellan Örebro kommun och Örebro universitet. Syftet med Linje 14 är att väcka intresse för universitetsstudier hos ungdomar som växer upp i Vivalla och att fler ungdomar därifrån ska plugga vidare på universitets- eller högskolenivå i framtiden. Arbetssättet har varit lyckosamt och breddas nu till fler bostadsområden.
Linje 14 samarbetar med ungdomar, lärare, rektorer och föräldrar på Vivallaskolan. I varje arbetslag finns en lärare som har till ansvar att driva samarbetet med Linje 14 framåt. Aktiva i Linje 14 är också ett femtiotal studentambassadörer samt en mängd lärare och forskare på Örebro universitet.
Studentambassadörernas roll är att vara goda förebilder, att dela med sig av sina erfarenheter av utbildning samt att peppa och motivera ungdomar att satsa på universitetsstudier efter gymnasiet. Studentambassadörerna kommer från olika utbildningsinriktningar, lärare, socionomer, ingenjörer, psykologer, civilekonomer och läkare med mera. Flera av studentambassadörerna har själva gått på Vivallaskolan och tillsammans täcker man upp nästan alla modersmål som finns på skolan.
Tanken är att ungdomarna på ska se att det finns en mänga olika utbildningar att välja på efter gymnasiet. Gemensamt för ambassadörerna är att de i hård konkurrens blivit utvalda genom intervjuer samt genomgått en speciell utbildning för att arbeta med Linje 14.
Studentambassadörer och lärare samarbetar kontinuerligt för att fler elever ska uppnå kunskapsmålen, höja måluppfyllelsen för högstadieelever idag och möjliggöra en breddad rekrytering till universitetet i morgon.
Fler lärosäten och kommuner borde ta efter samarbetet mellan Örebro kommun och Örebro universitet. Lärosäten måste då ges i uppdrag att arbeta aktivt med en breddad rekrytering.