Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att de lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige självklart ska ges likvärdiga ekonomiska villkor för att bedriva utbildningen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen därför snarast bör se över möjligheterna för full finansiering av läkarutbildningen vid Örebro universitet.
I april 2010 beviljade dåvarande Högskoleverket Örebro universitets ansökan om rätt att utfärda läkarexamen. Det är en modern och uppskattad läkarutbildning som bedrivs i Örebro. Programmet följer helt de tankegångar som utgör grunden i det förslag som presenterats i utredningen om en ny läkarutbildning i Sverige.
De första studenterna antogs till programmet i januari 2011 och därefter har 65 studenter antagits per termin. Fullt utbyggt kommer utbildningen att omfatta cirka 120 studenter per år. De första studenterna kommer att få sin läkarexamen våren 2016.
Sverige har idag brist på läkare, en brist som kommer att öka framöver. Örebro universitet medverkar genom läkarutbildningen mycket aktivt till att lösa en del av den nationella bristen på läkare.
Men läkarutbildningen vid Örebro universitet arbetar idag inte utifrån likvärdiga villkor i jämförelse med övriga lärosäten som bedriver läkarutbildning. När det gäller finansieringen av läkarutbildningen har universitetet, Örebro läns landsting och kommunerna i länet själva tagit ett stort ansvar de första tre åren. Från och med 2014 får universitetet ett anslag från staten för utbildningen men det är långt kvar till full finansiering. Det statliga anslaget 2014 täcker enbart hälften av kostnaderna för läkarutbildningen. Samtidigt har universitetet inte fått några extra forskningsanslag för att säkerställa forskningsanknytningen i läkarutbildningen.
En annan viktig del av finansiering av läkarutbildning är de så kallade ALF-medlen, vilket är statens ersättning till landstingen för vissa kostnader i samband med utbildning, handledning och medicinsk forskning. Förhandlingar om ett nytt ALF-avtal pågår men även här kommer signaler från Utbildningsdepartementet om att Örebro universitet inte kommer att få medel på samma villkor som andra universitet/län som bedriver läkarutbildning.
Sverige har ett oerhört stort behov av att utbilda och rekrytera nya läkare de kommande åren. Örebro universitet medverkar genom starten av läkarutbildningen mycket aktivt till att lösa den nationella bristen på läkare. Det kommer att bli mycket svårt, om inte omöjligt, att bedriva en läkarutbildning av hög kvalitet om Örebro universitet negativt ska särbehandlas i förhållande till andra lärosäten.
Mot den bakgrunden borde det vara självklart att de lärosäten som bedriver läkarutbildning i Sverige också ges likvärdiga ekonomiska villkor för att bedriva utbildningen.