Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av entreprenörskap i svensk skolundervisning.
Företagen är en viktig drivkraft för den ekonomiska tillväxten i Sverige. 2011 var ett rekordår för företagsamheten i Sverige då företagsamheten växte med 22 000 personer. Under 2012 ökade antalet företagsamma personer med ungefär 4 500. Det innebär att företagsamheten endast ökade i takt med befolkningen och är en nedväxling jämfört med 2011. Särskilt bekymmersamt är att den unga företagsamheten (16-34 år) minskar. Antalet unga företagsamma personer har blivit cirka 1 000 färre under 2012 jämfört med året innan, vilket motsvarar en negativ tillväxt på 0,8 procent.1
Undersökningar visar att ett tidigt inträde i företagandet ger värdefull erfarenhet som kan användas för framtida företagssatsningar.2 Det måste bli ett självklart val för unga att starta sitt eget företag, oavsett om man precis har slutat skolan, är arbetslös eller har en anställning. Men hindren för att bli företagare kan ibland uppfattas som för höga.
I dag ser flertalet på entreprenörskap, som startande och utveckling av nya företag, likväl som en viktig faktor för ekonomisk utveckling och även för tillkomsten av nya arbetstillfällen. Det ska vara lika naturligt att vara företagare som att vara anställd, och denna värdering grundläggs till stor del i skolan. Därför bör regeringen överväga möjligheten att se över att hur ett större inslag av entreprenörskap i skolan kan åstadkommas. I yrkespraktik ska man inte bara lära sig yrket utan även få en inblick i företagandets villkor.
Ung Företagsamhet har spelat en viktig roll på landets gymnasieskolor i rollen att få fler unga att testa på att driva företag. Konceptet UF-företagande fanns under läsåret 2012/13 på 573 gymnasieskolor i Sverige. Drygt 1599 gymnasielärare arbetade med utbildningskonceptet, och 22 451 gymnasieelever, varav majoriteten tjejer, drev UF-företag. Sedan starten 1980 har ca 257 000 personer drivit UF-företag 3. Det är oerhört positiva siffror.
Ung Företagsamhet kan visa eleverna vägen till framtidens jobb och företagande. Satsningar på Drivhuset på högskolor och universitet bör främjas. Drivhuset hjälper högskole- och universitetsstudenter att starta och driva företag. Även Innovationsbron och inkubatorer runt om i landet främjar entreprenörskap och lägger grunden för nya växande företag.
Entreprenörskap är på frammarsch och alla gymnasieelever oavsett program bör få möjlighet att driva eget företag på gymnasiet. Sedan 2009 har Skolverket haft i uppdrag från regeringen att utveckla arbetet med entreprenörskap inom skola och högskola.
Alliansregeringen satsar på entreprenörskap i skolan, och det är viktigt att fortsätta så att alla gymnasieelever som vill ska få möjligheten att driva UF-företag.
[1] | http://www.svensktnaringsliv.se/multimedia/archive/00035/F_retagsamheten_2013_35432a.pdf |
[2] | http://www.ungforetagsamhet.se/kortfakta-om-ung-företagsamhet |
[3] | http://www.ungforetagsamhet.se/organisation/vara-resultat |