Motion till riksdagen
2013/14:Ub344
av Désirée Liljevall (S)

Läxhjälp för alla


S2270

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hålla mängden läxor under kontroll.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att ordna läxhjälp i skolans regi.

Motivering

Kunskap och bildning är fortfarande en klassfråga. Hemförhållandena varierar från barn till barn och det är skolans uppgift att vara en utjämnande kraft för att skapa likvärdiga möjligheter till kunskapsinhämtning. Skolan har det övergripande ansvaret att se till att varje elev når de uppsatta målen. Detta ansvar kan inte överlåtas på någon annan.

För många elever kan läxläsningen kännas som ett svårt hinder att ta sig över, vilket kan skapa negativ stress. Det är inte alla elever som har föräldrar som kan ställa upp och stödja sina barn. Utbildningsbakgrund och språkfärdigheter har betydelse för barnens möjligheter att ta till sig kunskaper. Även bostadsförhållanden kan vara avgörande om man bor trångt och har svårt att få lugn och ro för att läsa sina läxor.

Den traditionella skolan har valt att bortse från denna orättvisa och ger hemläxor till eleverna. Som kontrast till hemläxeskolan har det under senare år växt fram alltfler skolor som har valt att helt utesluta läxor från undervisningen.

Hjälp med läxorna ska inte vara förunnat bara några barn, utan alla barn ska erbjudas läxhjälp. Om elever kan få hjälp med läxorna ska inte avgöras av om de har föräldrar som har förmågan att hjälpa dem eller vid varje tillfälle tidsmässigt får ihop det.

Drygt 8 av 10 elever på lågstadiet går på fritids och eleverna i de yngre åldrarna bör företrädesvis ges läxhjälp inom ramen för fritidshemmet. Skolorna kan också gärna samarbeta med ideella föreningar för att erbjuda alla elever läxhjälp.

Jag anser inte att läxorna ska tas bort helt och hållet, men att de ska ges med sunt förnuft och planeras så att de inte blir en övermäktig börda. Skolan måste se till att läxorna sprids över en längre period. Målsättningen bör vara att läxorna är väl avvägda och inte så många att det mesta av fritiden går åt till läxläsning. Det är dessutom nödvändigt att ordna läxhjälp i skolans regi på ett bra sätt för att nå de elever som vill och behöver det.

Stockholm den 2 oktober 2013

Désirée Liljevall (S)