Motion till riksdagen
2013/14:Ub310
av Magnus Sjödahl (KD)

Gruppstorlekar i förskola och fritidshem


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Skolverket bör få i uppdrag att omarbeta sina allmänna råd så att de ger en mycket tydligare vägledning och rekommendation för kommunerna.

Motivering

Drygt 80 procent av alla 6–9-åringar och 15 procent av alla 10–12-åringar är inskrivna i fritidshem. Det motsvarar nästan 400 000 barn. Att ha sitt barn på fritidshem är frivilligt för föräldrarna men det är också för de flesta helt nödvändigt för att kunna förvärvsarbeta. Fritidshemmen ska därför dels stimulera barns utveckling och lärande, dels erbjuda en meningsfull fritid. Alltfler barn går på fritidshem, samtidigt som barngrupperna har vuxit kraftigt och personaltätheten minskat avsevärt. En genomsnittig fritidshemsgrupp 2011 bestod av 38,8 barn att jämföra med ca 18 barn i början av 1980-talet. De senaste tre åren har grupperna ökat med två barn per år. I genomsnitt gick det 21,5 barn 2010 på en årsarbetare i fritidshem, jämfört med 7,4 barn 1980. Även om det finns krav om att barngrupperna i fritidshemmet ska ha en lämplig storlek och sammansättning och att lokalerna ska vara ändamålsenliga har utvecklingen gått åt fel håll. Skolverket har återkommande uppmanat kommunerna att se över gruppstorlek och personaltäthet. Skolinspektionens kvalitetsgranskning visar att relationerna mellan vuxna och barn tenderar att bli ytliga och flyktiga och att säkerheten och tillsynen över barnen på vissa håll behöver ses över. I en barngrupp med enbart förskoleklassbarn räknade personalen ut att barnen hade i genomsnitt nio vuxna att förhålla sig till under en dag.

Skolinspektionen har under år 2010 kvalitetsgranskat fritidshemmens förmåga att leva upp till de mål, krav, intentioner och rekommendationer som finns för verksamheten. Flera brister har påpekats bland annat i omsorg, variation och stimulans, det emotionella och intellektuella stödet och det pedagogiska uppdraget.

Skolinspektionen rekommenderar bland annat att fritidshemmets uppdrag bör förtydligas i de statliga styrdokumenten särskilt när det gäller lärande- och utvecklingsuppdraget liksom avseende kraven på en god omsorg. Vi menar att storleken på barngrupperna och lärartätheten måste tas på fullt allvar. Skolverkets allmänna råd måste därför omarbetas så att de ger en mycket tydligare vägledning och rekommendation för kommunerna.

Stockholm den 2 oktober 2013

Magnus Sjödahl (KD)