Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en nationell pop- och rockskola i Göteborg.
Det går bra för svenska artister, producenter och låtskrivare, både inom Sveriges gränser och internationellt. Av de tio högst rankade låtarna på den amerikanska Billboardlistan i mars 2011 var sex låtar skrivna eller producerade av nio svenskar. Men det är inte självklart att det förblir så. Förklaringen till denna framgång har ofta sökts i den kommunala musikskolan. Det finns ingen anledning att ifrågasätta musikskolans roll men det finns anledning att något nyansera bilden av hur ”det svenska musikundret” vuxit fram.
En bidragande orsak till ”det svenska musikundret” är den kommersiella radions framväxt. Redan från början valde den att lägga fokus på populärmusik och har sedan dess varit viktig för att göra svensk musik konkurrenskraftig utomlands. Artister som Roxette, Ace of Base, Meja, The Cardigans och Robyn var några av de många svenska artister som i slutet av 1990-talet rönte stora framgångar internationellt i kölvattnet efter ABBAs fantastiska framgångar redan på 70-talet. På senare tid har också låtskrivare och producenter firat allt större triumfer. Trots ökad konkurrens och illegal fildelning har den svenska musikindustrin expanderat. Sverige ligger etta i världen vad gäller andel av musikmarknaden i relation till BNP enligt en rapport från Wharton School vid University of Pennsylvania. Sverige har under en lång tid varit testmarknad för internationell musik och att slå i Sverige ses inom branschen som ett kvitto på kvalitet.
Göteborgs Symfoniker är sedan 1997 Nationalorkester vilket visar på en mycket hög kvalitet och musikbegåvning, El Sistema startade i Hammarkullen och sprider sig runt Sverige i rekordfart, Göteborgs Operan är nyskapande och kreativ, popkonstnären Håkan Hellström dominerar välförtjänt den svenska musikscenen, Way Out West har etablerat sig som den bästa musikfestivalen i Europa och befäster omvärldens syn på Göteborg som popens huvudstad. Den välbesökta siten Style.com (två miljoner besökare per dag) beskriver Göteborg som Sveriges musikhuvudstad och livsstilsmagasinet Dazed planerar att inkludera Göteborg i en filmserie som kommer att handla om de fyra just nu mest intressanta musikstäderna i världen; New York, Tokyo, London – och Göteborg.
Kraften i Göteborg påminner mycket om den våg av nyskapande som det berömda ”Merseybeat” i och runt Beatles hemstad Liverpool vid 1950-60-talet. En stor del av det Brittiska popundret skapades just ur en sådan kreativ mylla som återfinns i Göteborg idag. Göteborg är i mångt och mycket Sveriges Liverpool, med ett musikliv som bubblar av energi, skaparkraft, spelglädje och talang. En perfekt mylla att utveckla morgondagens musikhjältar i.
Högskolan för scen och musik i Göteborg (GU) är ensam i Sverige om att ha utbildningar inom både musik, musikal, opera och teater. Där finns program på kandidat- och masternivå samt forskarutbildning. Många konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt pågår också. Till detta skulle jag vilja lägga en nationell pop- och rockskola. Just Göteborg skulle av ovan nämnda skäl vara den ideala platsen för en sådan utbildning och scen.
Den svenska populärmusiken är en del av de svenska exportframgångarna. Jag vill göra det möjligt att lyfta fram de begåvningar som kan göra denna framgångssaga bestående. En nationell/internationell pop- och rockskola skulle vara ett bra steg på vägen och utnyttja den kraft som Göteborg levererar också till att lyfta blicken internationellt och sätta Sverige på kartan. Med en så känd och älskad artist som Håkan Hellström i Göteborg, vore det fint om han kunde knytas till skolan.
Det vore också önskvärt att knyta ett internationellt namn till denna musiksatsning och jag ser ingen som kan konkurrera i musikalisk genialitet, erfarenhet och lyskraft med Paul McCartney. Att knyta denne världsartist till Göteborg och Sverige vore smått genialiskt.