Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga att se över möjligheten att öka antalet sommarkurser för studenter som läser högskoleutbildningar.
Under de senaste decennierna har antalet högskolestudenter mer än fördubblats. Enligt ESO-rapporten om effektivitet i svensk högskoleutbildning från Finansdepartementet lägger medianstudenten inom samhällsvetenskap och humaniora ca 25 timmar i veckan på studier. Dessutom är det många studenter som tar ”sommarlov”. Detta innebär att det kan ta dubbelt så lång tid för en student att komma ut i arbetslivet än om studenten läste 40 timmar i veckan och gavs möjligheter till sommarkurser inom ramen för den utbildning man läser.
Enligt OECD 2011 förefaller Sverige ha en relativt hög andel studenter i längre program i en internationell jämförelse. Det här för med sig betydande kostnader för samhället och för studenterna. Enligt Sacos studentråd är det ca 140 000 studenter som tar paus från studierna under sommaren. Detta innebär inte bara en stor ekonomisk oro för högskolestudenterna utan också att de går ut på en sommararbetsmarknad och konkurrerar ut elever som har en lägre utbildning. Studenternas arbetsvecka på högskolan bör vara 40 timmar.
Ett sätt att öka möjligheterna för studenter att snabbare genomgå sin högskoleutbildning och därmed komma ut i arbetslivet tidigare skulle kunna vara att öka antalet sommarkurser som då ska utgöra en del i utbildningen, dvs vara av hög kvalitet. Dessa sommarkurser bör vara berättigade till studiemedel från CSN.
Såväl studenterna som samhället i stort skulle göra en ekonomisk vinst om fler studenter tog sin examen snabbare och kom ut i arbetslivet tidigare.
Regeringen bör överväga möjligheten att se över hur högskoleutbildningen kan effektiviseras för att fler studenter snabbare ska kunna komma ut i arbetslivet.