Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om se över hur det offentliga utbildningssystemet kan bemöta det kommande rekryteringsbehovet av personal inom transportnäringen.
Transportnäringen växer stadigt. Både gods- och persontransporterna ökar i Sverige. Men för att transporterna ska kunna fungera i dag, i morgon och under de kommande åren behövs utbildad arbetskraft. Redan i dag kan transportnäringen erbjuda yrken med stor självständighet och möjligheter till utveckling. Samtidigt hårdnar konkurrensen om den framtida arbetskraften, vilket ställer större krav på att transportyrkena görs ännu mer attraktiva. Företagen i branschen måste hålla sig framme och visa att de kan erbjuda en bra arbetsplats.
De kommande åren kommer transportnäringen att behöva ett tillskott på mellan 15 000 och 17 000 nya medarbetare för att kunna ersätta de medarbetare som går i pension men också för att klara av att möta ett ökat behov av transporttjänster. Dagens utbildningssystem kan bidra med knappt 7 000 ungdomar och vuxna årligen under samma tid.
I dag tvingas många företag själva utbilda till stora kostnader. Ansvaret att tillskapa ytterligare utbildningsplatser bör dock ligga på det offentliga utbildningssystemet, eftersom behoven av transportnäringens tjänster är ett gemensamt intresse för hela samhället.
Det finns ett antal åtgärder att vidta:
Fler korta och intensiva yrkesutbildningar.
Locka fler kvinnor att söka sig till näringen.
Underlätta för nysvenskar att med en snabb, kvalificerad och yrkesinriktad språkutbildning utbilda sig inom transportnäringen.
Det ovan beskrivna visar med all tydlighet att det finns anledning för regeringen att se över hur det offentliga utbildningssystemet kan bemöta det kommande rekryteringsbehovet av personal till transportnäringens olika branscher.