Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell strategi för medicinsk forskning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta initiativ till en dialog mellan staten, hälso- och sjukvården och industrin inom life science.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa utrymme för hälso- och sjukvården att delta i forskning och utveckling och tillgodogöra sig nya effektiva behandlingar och ny medicinskteknisk utrustning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning om hur en fond för innovationsupphandling inom det medicinska området skulle kunna utformas och finansieras.1
1 Yrkande 4 hänvisat till NU.
Sverige, som en gång var bland de världsledande nationerna i medicinsk forskning, tappar alltmer i sin position. Inom det biomedicinska området har vi från mitten av 1980-talet till mitten av 2000-talet gått från fjärde till åttonde plats bland världens 25 främsta länder, enligt Vetenskapsrådets granskning av forskningskvalitet.
Även den kliniska forskningen tappar mark i Sverige och de forskande läkemedelsföretagens ansökningar till Läkemedelsverket minskade mellan 2004 och 2010 med 45 procent.
Detta är förstås olyckligt då Sverige går miste om möjligheter att erbjuda våra medborgare både snabb tillgång till medicinsk utveckling och nya behandlingsformer och arbetstillfällen.
Redan idag finns det en studie som visar att den svenska vården ligger efter jämförbara länder i att använda innovativa produkter. Det finns också en ojämlik tillgång till nya behandlingar i Sverige.
Enligt LIF – de forskande läkemedelsföretagen i Sverige har antalet anställda inom läkemedelsindustrin minskat från 21 000 till 12 600 anställda – 40 procent de senaste 6 åren. Sverige förlorar en kunskapsbas, arbetstillfällen, export- och skatteintäkter.
I Sverige finns det idag nästan en halv miljon som är äldre än 80 år. Om 20 år beräknas de att vara över 800 000 och i slutet av 2040-talet över 1 miljon. Med ökad kunskap och möjligheter att bota och behandla sjukdomar ökar även förväntningarna på sjukvården.
För att klara det ökade vårdbehovet och medborgarnas förväntningar behöver hälso- och sjukvården ligga i topp vad gäller innovation, medicinsk utveckling och kostnadseffektivitet. Vad vi behöver i Sverige är en långsiktig nationell strategi för medicinsk forskning som fokuserar på att förbättra förutsättningarna för medicinska framsteg, att vidareutveckla dessa till bättre prevention och behandlingar och utvärdering inom vården. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Samarbete mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet är nödvändigt för framgång. Regeringen bör ta initiativ till en dialog mellan staten, hälso- och sjukvården och industrin inom life science om hur förutsättningarna för samarbete och samverkan kan förbättras. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Regeringen bör också bidra till att hälso- och sjukvården har utrymme att delta i forskning och utveckling och tillgodogöra sig nya effektiva behandlingar och medicinskteknisk utrustning. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Staten och dåvarande Landstingsförbundet avtalade 1982 om att inrätta en stiftelse med uppgift att stödja landstingen i teknikupphandling och produktutveckling, LFTP – Stiftelsen Landstingens fond för teknikupphandling och produktutveckling. Verksamheten avvecklades i slutet av 1990-talet men hann under sin levnadstid medverka till ett flertal medicinsktekniska utvecklingsprojekt. Regeringen bör tillsätta en utredning om hur en ny fond för innovationsupphandling inom det medicinska området skulle kunna utformas och finansieras. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.
Sveriges sjukvårdssystem bör också styras till att bli ett hälsovårdssystem där förebyggande vård blir en lika viktig del som behandlande vård.