Motion till riksdagen
2013/14:Ub217
av Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson (S)

Demens- och äldrevård i läkarutbildningen


S2014

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av utbildning i demens- och äldrevård i läkarutbildningen.

Motivering

Svensk hälso- och sjukvård har ett stort behov av fler duktiga läkare, bland annat geriatriker. Efterfrågan på läkare väntas öka under hela perioden till 2025, på grund av ökade vårdbehov till följd av befolkningstillväxten och att antalet äldre i befolkningen ökar. Under samma period kommer pensionsavgångarna bland läkarna att vara stora eftersom nästan varannan läkare i dag är över 50 år. Därför kan ytterligare ökningar av läkarutbildningen krävas för att möta framtida efterfrågan.

Den demografiska utvecklingen i Norrland visar att den äldre befolkningen ökar och beräknas bli större än övriga åldersgrupper i den här delen av landet. Detta kommer kräva fler läkare med kompetens just inom demens- och äldrevård. Därför är det angeläget att vi redan nu ser till att det finns tillräckligt med utbildad personal inom området. Detta är också viktigt för våra äldre för att de ska kunna känna en trygghet i att det finns kompetens inom vården för att möta just deras problem.

Det är oacceptabelt att vissa delar av landet, som exempelvis Norrland, tvingas förlita sig på stafettläkare och andra provisoriska lösningar för att klara vårdbehovet av äldre. Det krävs en målmedveten politik såväl nationellt som i landstingen/regionerna för att attrahera, utbilda och rekrytera kunniga och engagerade medarbetare till vården de kommande åren. Dessutom måste hela landet få tillgång till och delta i slututbildning av läkare ute i vården efter läkarexamen och i specialisttjänstgöringen. Ökade inslag av decentralisering av läkarutbildningen skapar förutsättningar för att få läkare att söka jobb på mindre orter och inte bara koncentreras till de traditionella utbildningsorterna och storstadsområdena.

Den nya organisationen för läkarutbildningen i Umeå är ett exempel på hur man kan utveckla utbildningen, involvera hela regionen och öka de framtida möjligheterna för sjukvården utanför utbildningsorterna att rekrytera nya medarbetare. Under 2008/09 utökades läkarutbildningen i Umeå samtidigt som delar av utbildningstiden förlagts till andra orter i Norrland. Av totalt cirka 90 studenter per termin studerar tio i Sundsvall respektive Östersund och Luleå. Av varje termins studenter genomgår en tredjedel regionaliserad utbildning.

Det är angeläget att behovet av utbildning i demens- och äldrevård i läkarutbildningen ses över. Utvecklingen av läkarutbildningen, liksom forskning om äldre och deras vårdbehov, kan med fördel förläggas till Umeå universitet.

Stockholm den 20 september 2013

Jasenko Omanovic (S)

Eva Sonidsson (S)