Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges hållning angående Taiwans status i FN.
Den östasiatiska staten Taiwan är en tydlig statsbildning med en befolkning som själva ser på sitt land som en suverän stat. Landet har såväl en konstitution som militärmakt och det hålls självständiga demokratiska val. Trots den av historiska skäl komplicerade relationen till Kina, ligger Taiwan heller inte i väpnad konflikt med något annat land. Trots detta åtnjuter inte Taiwan det erkännande från FN som vissa andra länder och territorier, nu senast Palestina, blivit föremål för. Detta trots att Taiwan knappast ligger i lä när det gäller faktorer som rör statsbildning och stabilitet, snarare tvärt om.
Taiwans historiska relationer till FN är av förklarliga skäl tydligt kopplade till Kinas status och vilket område som var att betrakta som det officiella Kina. Republiken Kina – som fortfarande är den officiella benämningen på Taiwan – kom till på det kinesiska fastlandet 1912 då ett nytt styrelseskick satte punkt för över 2000 år av kejsardöme. Efter andra världskrigets slut 1945 tog Republiken Kina makten även över nuvarande Taiwan och efter förlusten i det kinesiska inbördeskriget flyttade republikens regering dit permanent i samband med att Mao Zedong tog över makten på det kinesiska fastlandet 1949.
Under många år därefter förblev Taiwan – Republiken Kina – det officiella Kina i internationella sammanhang. 1971 förlorade Republiken Kina dock sin plats i FN till förmån för Folkrepubliken Kina (Fastlands-Kina). Läget för Taiwan idag borde dock handla om något helt annat än vilken regering som ska anses företräda ”det riktiga” Kina. Den gamla tvistefrågan har inte varit en prioriterad på tjugo år i Taiwan, som därför rimligen borde bemötas som vilket annat land som helst av det samlade världssamfundet.
Det finns idag inga giltiga skäl att neka Taiwan tillträde till världssamfundet som FN:s medlemsländer har tillgång till. Tvärtom har Taiwan mycket att bidra med på den internationella arenan. Till skillnad från många andra länder i regionen har Taiwan en progressiv inställning i miljöfrågor där man ligger långt framme och vill bli fullvärdig medlem i UNFCC (United Nations Framework Convention on Climate Change).
Givet det svenska beslutet att stödja Palestinas tydligare roll i FN-sammanhang är det rimligt att verka för att även Taiwan på samma sätt bjuds in i de internationella sammanhang där man kan spela en relevant roll. Med stöd i ovanstående resonemang bör Sverige således aktivt verka för ett tydligare erkännande av Taiwan i FN-samarbetet och andra internationella sammanhang.