Motion till riksdagen
2013/14:U226
av Johan Linander (C)

Tibet


C359

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökat tryck på Kina för frihet och demokrati i Tibet.

Motivering

Före och i samband med OS i Beijing 2008 uppmärksammades Kinas förtryck av de mänskliga rättigheterna i Tibet på alla nivåer. Sedan dess har det varit mer eller mindre tyst. Ändå är situationen värre än på mycket länge. Kina marginaliserar den tibetanska befolkningen, utnyttjar naturtillgångarna i Tibet, till föga eller ingen nytta för lokalbefolkningen, samt begränsar allvarligt tibetanernas religions-, församlings- och yttrandefrihet.

Tibetanerna är ett fredligt folk, men även de vägrar att stilla acceptera vad som sker i deras land. De senaste åren har 122 tibetaner satt eld på sig själva i protest mot Kinas förtryck, för Tibets självstyre och för att Dalai Lama ska få återvända till Tibet.

Den senaste som utförde denna fruktansvärda självbränning var den 41-årige tvåbarnsfadern Shichung. Lördagen den 28 september tog han sitt liv i sin hemstad Gomang Yutso i det så kallat självstyrande tibetanska området Ngaba i den kinesiska provinsen Sichuan.

Att över 100 tibetaner tagit sitt liv på detta sätt borde få omvärlden att öppna ögonen. Situationen i Tibet är ohållbar. Tibetaner som öppet uttrycker en önskan om att få se Dalai Lama återvända till Tibet anses uppvigla till ”undergrävande av statsmakten”. Tibetanerna får inte längre utöva sin buddhism som de önskar. Kina gör allt man kan för att omskola och omvända den tibetanska befolkningen.

Gedhun Chökyi Nyima, pojken som Dalai Lama 1995 identifierade som den elfte reinkarnationen av Panchen Lama är nu 24 år gammal. I 18 år har de kinesiska myndigheterna hållit pojken, som nu har blivit en vuxen man, borta från Tibet. Kina hävdar att Gedhun Chökyi Nyima sattes under skydd av staten på önskemål av hans föräldrar. Trots att Gedhun nu är vuxen så vägrar den kinesiska regeringen fortfarande att avslöja var han befinner sig.

Sverige, EU och FN måste sätta hårdare press på Kina och intensifiera sina ansträngningar i fråga om Tibet och respekten för de mänskliga rättigheterna i området. För det första måste den kinesiska regimen börja förhandla med den tibetanska exilregeringen. För det andra måste de tillåta Dalai Lama att återvända till Tibet. För det tredje måste de släppa Gedhun Chökyi Nyima.

Stockholm den 2 oktober 2013

Johan Linander (C)