Motion till riksdagen
2013/14:U215
av Anna Steele (FP)

Jämställdhet inom utrikespolitiken


FP512

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regeringens arbete med jämställdhet inom utrikespolitiken.

Motivering

Demokrati och mänskliga fri- och rättigheter har blivit ett allt viktigare mål för Sveriges utrikes- och utvecklingspolitik. I detta måste jämställdhet och kvinnors rättigheter vara en central del. Globalt sett finns en djup klyfta mellan kvinnors och mäns makt och politiska inflytande samt kvinnors mänskliga rättigheter. Även när det gäller kvinnors möjligheter att försörja sig är skillnaderna stora. Mäns våld mot kvinnor är ett globalt hot mot kvinnors frihet, säkerhet och hälsa. Insatserna som gjorts för att bekämpa detta våld är hittills alldeles för begränsade vad gäller både resurser och prioritering.

Idag vet vi att jämställdhet är viktigt för både demokratisk och ekonomisk utveckling. Ju mer jämställt ett samhälle är desto större makt har kvinnor över sitt eget liv och desto mer möjligheter till inflytande över samhället har kvinnorna.

Regeringen skrev i årets utrikesdeklaration att ”vi verkar för en jämställd värld”. Det var en viktig markering, som måste fyllas med konkret politiskt innehåll och genomsyra Sveriges politik både när det gäller utrikes-, utvecklings- och säkerhetspolitik.

Särskilt viktigt är jämställdhetsperspektivet i samband med internationella insatser i krig och konflikter. Utvecklingen i bland annat Nordafrika och Mellanöstern påminner oss om risken för att det sker allvarliga bakslag för kvinnors rättigheter trots att diktaturer störtas. Jämställdhet och kvinnors rättigheter kan aldrig tas för givna utan måste vinnas och befästas hela tiden.

Sverige har åtagit sig att genomföra FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 och 1820 som både tar sikte på kvinnors fred och säkerhet samt på kampen mot sexuellt våld. Det är angeläget att arbetet med att implementera dessa resolutioner fortsätter med full kraft och med fokus på kvinnors makt och deltagande. Sverige behöver ha en uppdaterad handlingsplan för genomförandet av dessa resolutioner där mätbara mål och en klar tidtabell finns med samt att ett effektivt kontrollsystem och en definierad budget presenteras.

Stockholm den 1 oktober 2013

Anna Steele (FP)