Motion till riksdagen
2013/14:U1
av Kent Härstedt m.fl. (S)

med anledning av skr. 2012/13:185 Verksamheten inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) under 2012 och första halvåret 2013


S31004

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige med kraft bör fortsätta att driva yttrandefrihets- och mediefrågor inom OSSE och stödja Representative on Freedom of the Medias integritet och mandat.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör uppmana OSSE att aktivt bidra till konfliktlösning mellan Odihr och OSSE PF när det gäller samarbetet om valövervakningar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör agera för att stödja OSSE:s fältmissioner till stöd för mänskliga rättigheter och för att hävda rättsstatens principer.

Motivering

Sverige har under det senaste ett och ett halvt året, som skrivelsen omfattar, varit inriktad på att säkerställa att OSSE:s principer upprätthålls och att åtaganden genomförs samt att stärka EU:s prioriteringar i OSSE. Detta är bra. Utvecklingen har varit oroväckande i en del avseenden där vissa medlemsländer haft en dagordning som, om den infrias, innebär att vissa delar av OSSE:s verksamhet försvagas.

I synnerhet den mänskliga dimensionen inom OSSE:s verksamhet, som Sverige fokuserat på, är under diskussion. Området behandlar frågor relaterade till grundläggande fri- och rättigheter. I rollen som EU:s lokala samordnare i mediefrihetsfrågor har Sverige drivit igenom ett antal viktiga EU-uttalanden om mediefrihetssituationen i bl.a. Ryssland och Vitryssland. Detta arbete är angeläget och måste fortsätta med oförminskad kraft då utvecklingen fortsatt i negativ riktning i flera av OSSE:s medlemsländer.

Bland annat har Sverige stöttat Representative on Freedom of the Media (RFoM) som inrättades 1997. RFoM har till uppgift att följa utvecklingen inom mediefrihetsområdet och att verka för att OSSE:s principer och åtaganden inom området följs samt lägger fram rekommendationer om yttrande- och mediefrihetsområdet inom OSSE-området. I samband med att mandatet skulle förlängas för nuvarande RFoM i tre år framfördes krav från främst Ryssland att man skulle inskränka mandatet för RFoM. Sverige, EU och USA motsatte sig detta med kraft och mandatet förblev oförändrat. Sverige bör med kraft fortsätta att driva yttrandefrihets- och mediefrågor inom OSSE och stödja RFoM:s integritet och mandat.

Sverige, EU, USA och andra likasinnade länder har under perioden agerat för att försvara och skydda OSSE:s internationellt erkända valövervakningsmetodologi, som allt kraftigare ifrågasatts av en rad deltagarländer. Detta är viktigt och bra, men samtidigt är det angeläget att Sverige driver på OSSE att också mer aktivt engagera sig i den nu under många år pågående konflikten mellan OSSE PF (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas parlamentariska församling) och Odihr (Office for Democratic Institutions and Human Rights). OSSE bör spela en aktiv och konstruktiv roll, med respekt för de båda institutionernas integritet, för att försöka få till stånd ett långsiktigt väl fungerande samarbete mellan organisationerna. Om den nu långvariga konflikten fortsätter riskerar den att på ett allvarligt sätt försvaga tilltron till OSSE:s valövervakningar.

OSSE:s fältverksamhet är väl etablerad och ger ett instrument som ger OSSE ett tydligt mervärde i relation till andra organisationer. Dessvärre hotas OSSE:s fältmissioner i en rad medlemsländer av nedläggning. Detta är allvarligt. Sverige bör agera för att stödja OSSE:s fältmissioner till stöd för mänskliga rättigheter och för att hävda rättsstatens principer.

Stockholm den 2 oktober 2013

Kent Härstedt (S)

Urban Ahlin (S)

Carina Hägg (S)

Tommy Waidelich (S)

Carin Runeson (S)

Olle Thorell (S)

Kenneth G Forslund (S)

Désirée Liljevall (S)