Motion till riksdagen
2013/14:T500
av Désirée Liljevall (S)

Bättre förutsättningar för cyklister


S4209

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för fler cykelvägar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta cyklingen i beaktande när landsvägar byggs om till två-plus-ett-vägar.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att ta med cyklar på tåg och andra transportmedel.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se till att det finns kapacitet att parkera cyklar vid resecentrum och andra knutpunkter.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra infrastrukturen för cyklister.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Trafikverket i uppdrag att ta fram en strategi för säkra gång- och cykelvägar i anslutning till alla skolor.

  7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ha målsättningen att halvera antalet allvarligt skadade cyklister med hälften år 2020 jämfört med i dag.

Motivering

Som land har vi mycket att vinna på att fler börjar cykla. Alla svenskar som väljer cykeln framför bilen bidrar flitigt till att minska städernas trafikproblem. Luften blir renare, bullret måttligare och svenska folket friskare. För att kunna skapa ett hållbart miljöanpassat samhälle behöver vi underlätta användandet av cykeln som transportmedel. För att göra det krävs en säker trafikmiljö även för cyklister. Det innebär att det behövs fler cykelstråk, cykelvägar, cykelparkeringar och bättre möjligheter att ta med cykeln på andra transportslag såsom buss och tåg.

De senaste åren har det skett en stadig ökning av antalet cyklister i trafiken. Idag görs en av tio resor i Stockholm med cykel. Det är självklart bra, men vi ligger fortfarande decennier efter toppcykelstäder som Köpenhamn och Amsterdam. I Nederländerna, som är det land där det cyklas mest i världen, är andelen cykelresor drygt 25 procent.

Cyklister är en särskilt utsatt trafikantgrupp. Skaderisken har beräknats till nio gånger högre än för biltrafikanter. Enligt den officiella statistiken omkom 18 cyklister i trafikolyckor 2012.

Om vi ska nå samma nivå som Danmark och Nederländerna behöver vi förbättra infrastrukturen för den som cyklar och sätta trafiksäkerheten högt. Antalet allvarligt skadade cyklister bör mer än halveras senast med 2020 jämfört med idag.

En studie gjord av Vägverket visar att fler skulle välja att cykla om samhället satsade på ökad framkomlighet för cyklister. Studien visar också att cykeln är en viktig del av trafiksystemet och att det bör satsas mer pengar på snabbare, säkrare och bekvämare cykelstråk. Vi behöver fler cykelvägar. Utanför tätorter, men även inom tätorter, tvingas cyklister till större delen att cykla på vägbanan eller på vägrenar av varierande bredd. Trafikverket bör få i uppdrag att ta fram en strategi för säkra gång- och cykelvägar i anslutning till alla skolor.

När landsvägar byggs om till två-plus-ett-vägar måste man även ta cyklingen i beaktande.

Cykling bör kunna vara en ”del av resan”, det vill säga man ska kunna ta med cykeln på tåg och andra transportmedel. Det måste också finnas kapacitet att parkera cykeln vid resecentrum och andra knutpunkter.

Stockholm den 3 oktober 2013

Désirée Liljevall (S)