Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att Gotlandstrafiken även i framtiden ska bygga på snabba, säkra och kostnadseffektiva kommunikationer på minst dagens nivå.
Gotlandstrafiken berör i allra högsta grad även fastlandet, och i synnerhet Kalmar län och södra Sverige – och länken vidare till Europa. Varje dag transporteras dagligvaror, konsumtionsvaror, farligt gods, byggvaror och levande djur över havet mellan Visby och Oskarshamn, Gotlandstrafikens södra linje.
Lantsbruksprodukter som odlas på till exempel Gotland fraktas när de nått fastlandet till Helsingborg för omdistribution och sedan vidare ut i Sverige och Europa. Den importerade frukten och färskvarorna kommer i sin tur till hamnarna i Helsingborg och Göteborg och körs vidare till Oskarshamn för transport till Gotland.
Dessutom färdas mängder av passagerare på färjorna mellan Oskarshamn och Visby dagligen. Av dessa persontransporter upptar enligt Oskarshamns kommuns siffror gotlänningarna själva en dryg tredjedel av resorna och resten, 71,55 procent, av turism och tjänsteresor.
Med dessa fakta i bakhuvudet är det ytterst beklämmande att ta del av de försämringar av Gotlandstrafiken som lagts fram. Att sänka överfartshastigheten från dagens 28 knop till 24, 22 och 18 knop är inte acceptabelt.
En hög hastighet är nödvändig för en så stor produktion som möjligt för Gotland och för passningen till de nationella logistiksystemen – och vice versa. För personresandet är snabba hastigheter särskilt viktiga för skäliga ankomst- och avgångstider, för att göra det möjligt med dagsresor. Det skulle stå i bjärt kontrast till de stora infrastrukturförbättringar som görs i övriga landet.
Goda kommunikationer är avgörande för Gotlands fortsatta möjlighet att utvecklas som region. Det är också viktigt för gotlänningarnas möjlighet till arbete och utbildning. Och det är lika viktigt för utvecklingen av fastlandet med den anknytningen, och i synnerhet södra Sverige.
Om Gotland ska ses som en del av landet och inte en isolerad ö ute i Sveriges periferi, måste Gotlandstrafiken även i framtiden bygga på snabba, säkra och kostnadseffektiva kommunikationer på minst dagens nivå. En sänkt hastighet för Gotlandsbåtarna kommer att få stora konsekvenser för både Kalmar län och Gotland.