Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att implementeringen av IMO:s svavelregler sker på ett kostnadseffektivt sätt för exportindustrin.
EU har godkänt IMO:s nya skärpa krav på svavelutsläpp för fartyg som trafikerar Nordsjön, Östersjön och Engelska kanalen från och med 2015. Den svenska regeringen har enligt uppgift varit mycket positiv och aktivt verkat för detta beslut.
IMO:s nya svavelregler kommer att bidra till förbättrad luftkvalitet och folkhälsa i Europa, men effekten skulle kunna vara betydligt större om reglerna skulle vara samma för hela Europa. Fartygen som trafikerar svenska farvatten måste 2015 sänka sina gränsvärden för svavel i bränslet från 1 till 0,1 procent, medan i övriga Europa kommer gränsvärdet att vara fem gånger högre och införs först 2020.
Sverige är i hög grad ett exportberoende land. Därför drabbas nu vår exportindustri, främst stål- och pappersindustrin, hårt av kostnader som andra slipper. För stålindustrin, där 95 procent av produktionen går på export, blir kostnaden särskilt hög. För vissa företag, som till exempel SSAB, beräknas kostnaden bli flera hundra miljoner.
Tyvärr tog den svenska borgerliga regeringen inte vara på möjligheterna inom IMO att driva igenom att kraven skulle vara globalt harmoniserade eller att samma krav skulle gälla i åtminstone hela Europa. När man skärper kraven, måste naturligtvis samma villkor gälla för alla. Det är nu viktigt att se till att implementeringen blir kostnadseffektiv för sjöfarten och dess transportköpare.