Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillämpningen av färdtjänstreglerna.
Färdtjänsttillstånd ska, enligt lagen, ges till funktionshindrade personer som har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller resa med allmänna kommunikationsmedel. Vidare föreskrivs i lagen att tillstånd till färdtjänst i skälig omfattning får förenas med föreskrifter om hur många resor tillståndet omfattar. Lagen fastslår däremot inte vilken typ av resor som kan företas med färdtjänst. I förarbetena till lagen om färdtjänst har regeringen anfört att möjligheten att begränsa antalet resor inte bör utnyttjas för nödvändiga resor såsom resor till och från arbetet. Eftersom kommunerna är ansvariga för anordnandet och tillståndsgivningen av färdtjänst är det upp till dem att tillämpa lagen. Lagens utformning är sådan att den enskilde har rätt att överklaga kommunens beslut och få sin sak prövad i domstol.
Det har kommit till vår kännedom att kommunerna tolkar och utfärdar färdtjänstreglerna olika. En del får avslag i sin färdtjänstansökan med hänvisning till att det går att åka kollektivtrafik trots att det kanske inte alls passar i tid och tillgänglighet.
Vi menar att personer med sjukdomar/handikapp ska ges möjlighet till färdtjänst för arbetsresor även där kollektivtrafik inte finns tillgänglig och sjukdomen/handikappet inte medger att man får köra egen bil.