Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheterna för forskning och utveckling av förebyggande åtgärder för att minska antalet viltolyckor.
Antalet registrerade fall av viltolyckor har ökat stadigt under en längre tid. Både olyckorna med älg, rådjur och vildsvin ökar, särskilt vildsvin där man kan notera en 200- procentig ökning under de senaste åren. Enligt forskaren Andreas Seiler vid Grimsö forskningsstation (SLU) låg medelvärdet kring inrapporterade olyckor till polisen på 44 190 under åren 2008–2012. Trafikverket beräknar samhällskostnaderna till omkring 2,6 miljarder kronor per år under samma tidsperiod. Mörkertalet är dock stort.
Risken att råka ut för en viltolycka varierar kraftigt från län till län. I Stockholms län inträffade 2012 endast 2,6 olyckor per 1 000 personbilar men i Kronoberg, som sju år i rad haft flest viltolyckor i relation till antalet bilar, inträffade hela 35,6 olyckor per 1 000 personbilar. Är det acceptabelt att risken för en förare i Kronoberg att krocka med vilt är mer än tretton gånger så hög jämfört med risken för en förare i Stockholms län? Vi tycker inte det och därför måste krafttag tas för att minska antalet viltolyckor och för att jämna ut regionala skillnader i trafiksäkerhet.
Forskningen kring viltolyckor och lösningar för att förebygga viltolyckor är eftersatt, vilket medför att man riskerar att använda gårdagens lösningar på dagens problem. I slutet av 1970-talet lades den nationella VIOL-utredningen fram som innehöll förslag på åtgärder på hur man skulle minska olyckorna. Sedan dess har det skett stora förändringar i våra viltstammar, inte minst har antalet vildsvin ökat explosionsartat.
De senaste decenniernas ansträngningar har enligt forskningen inte haft någon större säkerställd effekt. Forskningen kring viltolyckor, vilka preventiva åtgärder som ger bästa resultat och de samhällskostnader som uppstår kring olyckorna behöver därför prioriteras.
Något som forskningen kring viltolyckor dock visar tydligt är att hastigheten på väg bör sänkas. Dock inte överallt och överlag utan enbart på de sträckor som ligger i högriskområden och under timmar eller veckor med hög olycksrisk. Tillfälliga hastighetssänkningar och varningar som är specifika i tid och rum är förmodligen effektivare än vanliga varningsskyltar längs med vägarna. Trafikstyrningssystem, planskilda passager, viltpassager och viltövergångar där trafikanter och djur varnas för varandra och både trafikens och djurens rörelser övervakas är också lösningar som det behöver forskas betydligt mer på och som i större utsträckning behöver testas och utvärderas i praktiken.
För att kunna testa och utvärdera nya metoder och lösningar är det värt att överväga att utse ett testlän. Kronoberg är dels ovanligt olycksdrabbat, dels finns samtliga vanligt förekommande viltslag inom länets gränser. Därför kunde man se över möjligheterna att göra Kronoberg till testlän för utvecklingen av nya lösningar för en ökad trafiksäkerhet med färre viltolyckor.