Motion till riksdagen
2013/14:T456
av Siv Holma m.fl. (V)

Översyn av kostnaderna för körkortsutbildning


V555

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av vilka åtgärder som kan vidtas för att minska kostnaderna för körkortsutbildningen så att fler unga människor kan få tillgång till körkort.

Motivering

Vid en internationell utblick ligger Sverige i topp bland europeiska länder vad gäller körkortskostnader. Bara Danmark och Norge ligger högre.

Sedan 1980 har kostnaden för körkort stigit närmare fem gånger – en kostnadsökning med 5,7 procent per år. Som jämförelse har KPI stigit närmare tre gånger under samma period – en ökning med 3,8 procent per år.

Körkortskostnaderna har alltså stigit i en takt mer än 50 procent högre än takten för de generella kostnadsökningarna i form av KPI.

Utveckling av körkortskostnader, provkostnader

1972

2001

2012

Teoriprov

210

220

310

Körprov B

460

700

800

Källa: Förordningar (SFS) om avgifter inom vägtrafikområdet

Den stora höjningen av provkostnaden för teoriprov gjordes i årsskiftet 2011/12 när de höjdes med 4,1 procent. Körprovet höjdes med 52 procent 2001 och sedan ytterligare med drygt 14 procent 2011/12.

Körkort har blivit en klassfråga

Bil Sweden har visat på att bland unga mellan 18 och 24 som har körkort är arbetslösheten 15 procent. Bland de körkortslösa är den dubbelt så hög, dvs. 30 procent. Ett körkort kostar idag 15 000 kronor för en genomsnittlig körkortstagare. Det är en stor kostnad för unga människor. För unga arbetslösa kan kostnaden dessutom bli ett varaktigt hinder för att få full tillgång till arbetsmarknaden. När unga människor bor på landsbygden eller på andra platser där det är brist på kollektivtrafik är det svårt att ta sig till ett arbete utan bil och körkort. Många arbeten och arbetsgivare kräver körkort för att kunna bli anställd.

Körkortskostnaden kan dessutom öka dramatiskt om körkortseleven missar ett av proven. Giltighetstiden för teoriprovet är två månader, men det är inte ovanligt att tidsfristen överskrids på grund av att Trafikverkets förarprovsverksamhet är för hårt belastad och därmed har långa köer, vilket för den enskilde kan innebära en längre kötid än två månader. Det får till följd att körkortsprovtagaren måste börja om från början och betala om sin teoriprovavgift.

HUI Research, Handelns utredningsinstitut, gjorde en studie (Rattavdrag? Sänkta körkortskostnaders effekter på sysselsättningen bland ungdomar – av Per Hortlund och Nils Bohlin) nyligen och i den visade de att om man sänker körkortskostnaderna med 10–15 procent kan man öka sysselsättningen bland unga människor med minst 1 000 personer.

Vänsterpartiet vill poängtera vikten av att regeringen sätter in kraftfullare åtgärder för att korta de långa förarprovsköerna och även problemen med köer till fotografering inför proven. Det är problem som idag finns både i glesbygd och i storstadsområden, och många drabbas av onödiga fördyringar.

Dessutom är det viktigt att körkortsutbildningen håller hög kvalitet utifrån trafiksäkerhetsaspekter.

Stockholm den 30 september 2013

Siv Holma (V)

Torbjörn Björlund (V)

Jens Holm (V)

Hans Linde (V)

Kent Persson (V)