Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om klampning av fordon.
Vid en trafiköverträdelse i många europeiska länder använder sig den nationella polisen av direktböter, dvs. man får betala böterna direkt på plats för att kunna åka vidare. När inte det är möjligt kan polisen stoppa fortsatt färd genom att exempelvis belägga fordonet med kvarstad med hjälp av så kallad klampning. I Sverige sker inte detta, vilket gör att oseriösa åkeriföretag som inte har för avsikt att sköta sitt åtagande mot det allmänna kan komma undan ett bötesstraff som rimligen ska betalas. Vid flera tillfällen har det uppmärksammats att åkare som åkt dit för fortkörning i trafikkontroll en vecka fastnar i en annan trafikkontroll någon månad därpå. Det är återfallsbrott som uppenbarligen lönar sig då risken för påföljd för en åkare från ett annat land är miminal. Flera uppseendeväckande rattfyllerier och körningar långt utöver vad regler för antal timmar bakom ratten godkänner har också uppmärksammats i media. Det är något som knappast kan anses vara tillfredsställande. Ordning och reda måste gälla i trafik, och överträdelser måste kunna beivras när det gäller både svensk och utländsk yrkestrafik.
Regeringen vill låta Transportstyrelsen utreda frågan om klampning trots att en sådan redan är genomförd. När man läser Transportstyrelsens och polisstyrelsens redovisning av regeringsuppdrag N2012/1374/TE så verkar huvudinvändningen mot klampning av fordon vara att det är resurs- och tidskrävande samt att polisen idag inte har klampningsutrustning. Dessutom anförs att klampningsutrustningen är otymplig.
Frågan måste anses som färdigutredd och trots att den samlade åkerinäringen är överens om att man vill ha ordning och reda i trafiken så väljer regeringen att istället gräva ner frågan i ännu en utredning. Detta kan inte anses som tillfredsställande.
Riksdagen bör därför tillkännage som sin mening att man bör säkerställa att svensk polis får befogenheter att kunna genomföra så kallad klampning av fordon omgående.