Motion till riksdagen
2013/14:T412
av Gunilla Svantorp (S)

Stimulering av digital delaktighet som viktig faktor för tillväxt


S25136

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att lyfta digital delaktighet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att stötta lokala och regionala initiativ som syftar till att öka människors digitala delaktighet.

Motivering

1,5 miljoner människor i Sverige står helt utanför internet. Många gör stora insatser för att förändra detta. Till exempel startade folkbildningskampanjen Digidel som ett upprop i december 2010 med syfte att få fler att upptäcka nätets möjligheter för delaktighet i samhällslivet och minska de digitala klyftorna. Bakom uppropet stod i princip hela folkbildningen i Sverige. Deras mål är att få ytterligare 500 000 i Sverige att bli digitalt delaktiga och de är på god väg mot sitt mål.

Idag är den digitala närvaron nästan lika viktig som tillgången till elektricitet. Inom allt fler områden flyttas tjänster över till nätet och man förutsätter på något vis att alla har tillgång till nätet. Hur många gånger har vi inte suttit och sett på ett tv-program där programledaren avslutar med att säga ”om du vill veta mer om detta kan du hitta information på www…”. Och hur många av oss får inte kallelser av olika slag där det står att om man vill ändra tiden kan man enkelt gå in på nätet och göra det själv. Bankärenden förutsätts man på något vis sköta själv via nätet.

När man blir digitalt delaktig tar man också större del i samhällslivet. Ibland kan det vara skillnaden mellan att ha jobb respektive inte ha jobb. Det kan också vara en viktig faktor för att t.ex. våga starta företag.

Digidel har hittills gjort mycket bra, men det behöver göras mer om målet på att ytterligare 500 000 ska vara användare av internet ska nås. Inte minst kan det handla om att folkbildning och kommunala samhällsinstanser av olika slag samverkar för att dels nå fler människor, dels kompetensutveckla den digitala närvaron. Och självklart måste målet vara att alla har digital kunskap och tillgång.

För glesbygden där mycket av de fysiska servicefunktionerna försvinner kan den digitala närvaron och möjligheterna där vara ett nytt sätt att tänka. Och självklart hänger den digitala närvaron ihop med möjligheterna att på landsbygden vara uppkopplad. Det är således många som behöver vara delaktiga i ett sådant här arbete, och självklart behöver också staten tycka att det är viktigt när den fördelar resurser. Det är viktigt att digital delaktighet ses som den viktiga faktor för tillväxt som det faktiskt är.

Stockholm den 3 oktober 2013

Gunilla Svantorp (S)