Motion till riksdagen
2013/14:T411
av Clas-Göran Carlsson m.fl. (S)

Förbättra landsbygdens möjligheter till bredband


S4187

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bredbandsutbyggnad.

Motivering

Sverige är en framgångsrik it-nation; det är de flesta bedömare ense om.

Och när World Economic Forum 2012 rankade Sverige som världens mest it-mogna land för tredje året i rad, var den ansvarige ministern Anna-Karin Hatt snabbt ute och kommenterade den hedrande förstaplatsen.

Men när World Economic Forum presenterade årets ranking i våras var intresset att kommentera och lägga ut nyheten på regeringens hemsida inte lika stort. Förklaringen är givetvis mycket enkel – Sverige har halkat ner till en tredje plats på en lista där nu Finland toppar före Singapore.

En nyckelfaktor när det handlar om ett lands it-mognad är givetvis tillgången till ett väl fungerande bredband.

I Sverige har ansvaret för utbyggnaden av bredband till stor del lämnats över till den privata marknaden. På hemsidan för Länsstyrelsen i Kronobergs län kan man läsa: ”Utbyggnaden av bredband ska ske på kommersiell grund i marknadens regi, det vill säga av operatörerna själva för att de kan tjäna pengar på det. Ibland bedömer operatörerna att det inte är lönsamt att bygga ut, och utbyggnad av bredbandsnät kan då ske med statligt stöd.” I klartext innebär det att när marknadskrafterna inte är intresserade av att investera i bredbandsutbyggnad – framförallt på mindre orter eller på ren landsbygd där möjligheten till en rejäl avkastning på investeringen inte finns – måste det till statligt stöd för att en utbyggnad ska kunna ske.

På landsbygden går enskilda fastighetsägare samman i föreningar för att få hem bredband till det egna hemmet. Bara i Kronobergs län finns hundratals föreningar som söker eller kommer att söka bidrag för att få ”riktigt bred-band” (fiberoptik nedgrävd i marken).

Enligt tillgängliga bedömningar räcker inte nuvarande medel för att tillgodose de behov som finns.

För en levande landsbygd – för att människor ska kunna leva ett gott liv – för att landets småföretag ute på landsbygden ska kunna överleva – är det viktigt att ta vara på det engagemang som finns hos alla de som är med i dessa föreningar. Stödet till bredbandsutbyggnad bör därför ses över.

Stockholm den 3 oktober 2013

Clas-Göran Carlsson (S)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Tomas Eneroth (S)