Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om användandet av friktionsdäck på sommaren.
En del kommuner i Sverige har redan infört lokala dubbdäcksförbud, och fler kommuner planerar att införa lokala förbud. Dessutom pågår diskussioner om att eventuellt införa avgifter för dubbdäck. En konsekvens av detta blir att fler bilister väljer att köra med dubbfria däck, även kallade friktionsdäck eller allrounddäck, året runt för att slippa byta däck inför varje sommar och vinter. Det leder dock till försämrad trafiksäkerhet. Siffror från Trafikverket visar att det på vinterväglag är över 40 procent större risk att förolyckas i en trafikolycka med friktionsdäck jämfört med dubbdäck. Friktionsdäck försämrar trafiksäkerheten även på sommaren. Tester visar att bromssträckan blir upp till 50 procent längre med friktionsdäck, jämfört med bra sommardäck.
Andra tester har visat att det är lika farligt att köra med friktionsdäck sommartid som att köra med sommardäck på vintern. Gummit är för mjukt för sommarväg och viker sig mot underlaget.
På sommaren ger friktionsdäcken sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanövrering än vad sommardäck gör. Användandet av friktionsdäck blir allt vanligare, trots att dess gummiblandning inte alls är anpassad för sommarbruk. Det finns därför behov av att göra en översyn av användandet av friktionsdäck sommartid och om det anses lämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Detta bör ges regeringen tillkänna.