Motion till riksdagen
2013/14:T391
av Maria Lundqvist-Brömster och Hans Backman (FP)

Kvarkentrafiken


FP0119

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att hitta en gemensam lösning för en hållbar Kvarkentrafik mellan Sverige och Finland.

Motivering

Det tar knappt fyra timmar att åka mellan Umeå och Vasa. Skulle man köra runt Bottenviken mellan städerna så tar det ungefär tre gånger så lång tid. Kvarkentrafiken är inte bara en regional fråga, utan i högsta grad en nationell och europeisk fråga. Det är därför av stor vikt att både regeringen och EU-kommissionen inser värdet av en hållbar färjetrafik och att man också tar ansvar i det investeringsstöd som behövs. Ett svar som ofta ges är att färjetrafiken ska drivas på kommersiella grunder och att Kvarkentrafiken skulle vara ett regionalt ansvar. Men då kan konstateras att Kvarkentrafiken inte har likvärdiga konkurrensvillkor som övriga Finlandsfärjor. År 2000 förlorade Kvarkentrafiken sitt taxfreetillstånd vilket innebar att passagerartrafiken minskade.

Det är omöjligt att driva linjen på kommersiella grunder när färjorna till Åland och Helsingfors genom undantaget i regelverket kan locka med både taxfreeshopping och rabatter för anslutningstrafik. Kvarkentrafiken behöver ett stöd som motsvarar taxfreesubventionen för att kunna utvecklas. I detta fall är det orimligt att regionen ensam ska stå för stödet när det är regeringen och EU som bestämmer konkurrensvillkoren.

De öst-västliga förbindelserna är viktiga för näringslivet, för kulturen och för samhället i stort. Om den nordligaste delen av Östersjöregionen ska kunna utvecklas och växa inom turism, student- och arbetskraftsutbyte samt inom näringsliv måste det finnas en färja som binder samman E12 (Blå vägen) i Västerbotten. En förbindelse som sträcker sig från Traena vid norska kusten till Petrozavodsk i Ryssland.

Projektplan har tagits gällande Kvarkentrafiken som visar på ett hållbart transportsystem med nya stålkonstruktioner för fartygsskrov som kommer att ge säkrare drift och lägre kostnader, isbrytningskapacitet och lastbärarsystem som förenklar på- och avlastningen av gods mellan järnväg, sjöfart och lastbil.

Utmed Blå vägen från Norge till Ryssland bor cirka en miljon människor. Lägger man till E12 från Vasa ner mot Tammerfors och Helsingfors, där Finlands mest expansiva och innovativa näringsliv finns och Sankt Petersburg i Ryssland, så mångdubblas antalet potentiella möjligheter att utnyttja regionen på bästa sätt. Regionen har förutsättningar att bli en av Europas hetaste turism- och näringslivsområden. Den svenska och finska regeringen måste hitta en gemensam lösning för en hållbar färjetrafik mellan länderna. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 25 september 2013

Maria Lundqvist-Brömster (FP)

Hans Backman (FP)