Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur eventuella framtida broavgifter kan användas till väg-, bro- och järnvägsinvesteringar i regionen Skåne–Själland.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda de samhällsekonomiska fördelarna med kraftigt sänkta avgifter på Öresundsbron.
Sedan Öresundsbron byggdes har en gemensam arbetsmarknad utvecklats alltmer i Skåne och Själland. Goda kommunikationer och rivna handelshinder i form av passkontroller, tullar och avgifter har, och har haft, en avgörande betydelse för utbytet över gränserna. Den positiva utvecklingen skulle bli ännu starkare i Öresundsregionen om ett kvarvarande stort handelshinder avskaffades – nämligen de höga broavgifterna. Inte bara bilresor, utan även tågresor är betydligt dyrare över bron än motsvarande resesträcka i Sverige eller Danmark.
Ett viktigt argument för att bygga bron var att bättre kommunikationer leder till utveckling och ekonomisk tillväxt. Då var det egentligen ologiskt att kräva hundraprocentig självfinansiering av bron, i motsats till övriga satsningar på infrastruktur.
Nu ökar trots allt intäkterna över förväntan och brons investeringskostnader förmodas till och med vara betalda tidigare än beräknat. Regeringen bör därför redan nu utreda i vilken utsträckning avgifterna kraftigt kan sänkas. En kommande utredning bör ges ett öppet uppdrag, och vara fri att lämna förslag oberoende av tidigare riksdagsbeslut. I förlängningen kan det följas av förhandlingar mellan svenska och danska regeringen om att skriva om broavtalet.
En viktig fråga är hur det blir med broavgifterna i framtiden när lånen till investeringarna är avbetalda. Kommer avgifterna att finnas kvar som en extra skatt på trafiken över bron? Ett huvudargument för att ha avgifter kvar är att de kan gå de gå till investeringar i Öresundsregionen, och inte till danska och svenska staten i största allmänhet.
Fehmarn–Bält-förbindelsen förväntas stå färdig 2018. Allt fler människor kan förväntas arbetspendla dagligen eller veckovis ända till Tyskland, och tåg- och biltrafiken kommer då att öka kraftigt på Öresundsbron. Den ökade trafiken kommer att kräva högre kapacitet, inte minst för järnvägens person- och godstrafik. Behovet av en ny fast förbindelse över Öresund blir uppenbart allt starkare.
Öresundsbron betalas i dag fullt ut av resenärerna. Bron är samhällsekonomiskt lönsam redan nu och än mer, när investeringarna är avbetalda. De lägre avgifter som kan tas ut även i fortsättningen borde reserveras för investeringar i regionens infrastruktur, särskilt i en ny fast förbindelse över Öresund.