Motion till riksdagen
2013/14:T379
av Ulf Nilsson m.fl. (FP)

Infrastruktur i södra Sverige


FP0144

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av de nationella satsningarna på infrastruktur.

Motivering

Befolkningen i Skåne uppgår nu till 1,2 miljoner. På grund befolkningsökningen och det stora utbudet av arbete, utbildning och forskning ökar antalet resor. Inte minst resandet med kollektivtrafiken ökar kraftigt och särskilt tågresandet. Även godstrafiken i Skåne ökar snabbt i omfattning med många transporter, som är viktiga för övriga Sverige. Hälften av alla svenska godstransporter går genom Skåne, och detta ställer stora krav på de skånska järnvägarna och vägarna.

Det är glädjande att alliansregeringen har höjt ambitionerna för infrastruktur med 20 procent jämfört med den förra nationella planen för Sveriges infrastruktur. Alliansregeringens nya plan för 2014–2025 avsätter 522 miljarder kronor till vägar och järnvägar plus 80 miljarder kronor till bland annat banavgifter och trängselskatt. En större del än tidigare reserveras för nya järnvägar och för banunderhåll.

Skåne är en stark tillväxtregion med avgörande betydelse för ekonomin i hela Sverige. Det snabbt växande samarbetet över Öresund öppnar möjligheter som inte kunde anas innan bron blev byggd. Därför är det viktigt att utvecklingen stöds av en utbyggd infrastruktur med god kollektivtrafik.

De nya satsningarna möjliggör visserligen många väg- och järnvägsprojekt, som länge varit uppskjutna i brist på pengar. Ändå motsvarar inte satsningarna omfattningen av transporter som sker i Skåne. I Skåne bor 12,5 % av landets befolkning, men motsvarande del av de statliga infrastruktursatsningarna går inte dit. Tvärtom är den skånska andelen av infrastrukturresurser mycket liten i förhållande till övriga regioner, både i absoluta tal och per invånare. Inte heller motsvarar satsningarna Sveriges nationella behov av transittrafik på skånska vägar och järnvägar. Följden av att de skånska järnvägarna inte byggts ut i takt med nya arbetstillfällen och företagsetableringar har blivit trängsel i det skånska järnvägssystemet med återkommande problem även för fjärrtågen.

Infrastruktursatsningar måste ske på ett sätt som uppmuntrar – inte hämmar – drivkrafter till hållbar utveckling och ekonomisk tillväxt. Därför borde Skånes andel av infrastruktursatsningarna öka de närmaste åren.

Stockholm den 1 oktober 2013

Ulf Nilsson (FP)

Christer Nylander (FP)

Tina Acketoft (FP)