Motion till riksdagen
2013/14:T327
av Jonas Eriksson och Mats Pertoft (MP)

Klampning av fordon


MP1919

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge polisen möjlighet att besluta om klampning av fordon.

Motivering

Transportföretag och yrkeschaufförer bör arbeta under lika villkor i Sverige. Det är viktigt av arbetsmiljöskäl och säkerhetsskäl samt för att gynna en sund konkurrens inom transportsektorn.

Det finns idag transportföretag och förare som ser mellan fingrarna när det gäller att följa gällande lagar och föreskrifter för yrkestrafik. När ett svenskt eller nordiskt transportföretag och en i Sverige eller i Norden bosatt chaufför döms till böter eller påförs sanktioner finns det goda möjligheter att kunna verkställa straffen.

När det gäller icke-nordiska transportföretag eller chaufförer som är bosatta utanför Norden är dessa möjligheter dock begränsade.

Det är viktigt att det finns effektiva möjligheter att hindra fortsatt färd tills böter, eller förskott för böter, samt sanktionsavgifter eller förskott för sanktionsavgifter erlagts.

Att klampa ett fordon till dess att böter eller avgifter är betalda, är en effektiv metod att stoppa dem som sätter i system att bryta mot regelverket. En polis kan och ska hindra fortsatt färd när situationen är sådan, det gäller redan idag. Problemet uppstår när polismannen lämnar platsen, då är det fritt fram för den misstänkte att åka vidare. Att beslagta frakthandlingar, nycklar eller registreringsplåtar är en tandlös åtgärd. Dessa är enkla att ersätta och färden kan därmed gå vidare.

Klampning är en effektiv metod som används i andra europeiska länder med framgång. Svensk polis som idag saknar denna möjlighet bör ges möjlighet att fatta beslut om hindrandet av fortsatt färden genom klampning.

Själva klampningen behöver inte nödvändigtvis utföras av polisen själv. Den skulle förutom polisen kunna utföras rent praktiskt av till exempel ett vaktbolag eller ett företag som sysslar med bilbärgning. Dessa företag kan då ha resurser, både när det gäller fordon för att transportera klampningsutrustningen, verkställa själva klampningen och sedan, när polisen har beslutat om att häva förbudet mot den fortsatta färden, ”låsa upp” fordonen.

Stockholm den 2 oktober 2013

Jonas Eriksson (MP)

Mats Pertoft (MP)