Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att stärka utvecklingsmöjligheterna på Södertörn.
Södra delen av Stockholms län skulle kunna bidra till Stockholms utveckling med cirka 65?000 bostäder och drygt 110?000 arbetstillfällen fram till 2030, men för att det ska bli verklighet krävs samordning och långsiktiga satsningar. Och att regeringen är beredd att samverka med Södertörnskommunerna.
Med mer än 450?000 invånare är det uppenbart att södra delarna av Stockholms län är viktiga aktörer i förverkligandet av den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2010) .
Av totalt åtta utpekade regionala stadskärnor som ska utvecklas för att avlasta Stockholms city ligger fyra i södra delarna av Stockholm: Huddinge med Flemingsberg och Kungens kurva–Skärholmen samt Södertälje och Haninge. Att det här finns växtkraft råder det inga tvivel om. Siffror från SCB visar att bara Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala växer snabbare än till exempel Huddinge med antal personer.
Karolinska institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Södertörns högskola har forskning i världsklass. Förbättrad infrastruktur och stärkt kollektivtrafik mellan de regionala stadskärnorna är nödvändigt för att attrahera och behålla viktig kompetens i hela Stockholmsområdet. Det bidrar också till att långsiktigt stärka regionens innovations- och konkurrenskraft.
Men utbyggnaden av infrastrukturen och framför allt kollektivtrafiken söder om Stockholm måste ske i snabbare takt. Vi räknar med drygt 110?000 arbetstillfällen fram till 2030. För att detta ska kunna bli verklighet måste vi omgående påbörja förbättringen av framför allt spår- och kollektivtrafik till och från samt i området. Även cykelbanor, inte bara inom kommunerna utan regionala sådana, måste prioriteras.
Beslut på långsiktiga planer tas, men frågan kvarstår – när ska regeringen ta finansieringen av satsningarna i södra delarna av Stockholms län på allvar? I kommunerna förbereder man för bostadsbyggande i den takt som krävs för att Stockholms stad ska kunna avlastas, men då måste regeringen ta sitt ansvar.
Vi hoppas att regeringen, landstinget, länsstyrelsen och de regionala företrädarna nu är beredda att satsa på infrastrukturen och i högre grad samverka med kommunerna i de södra delarna av Stockholms län. Förutsättningarna för att kommunerna på Södertörn skall kunna leva upp till förväntningarna är absolut en kraftig utbyggnad av framför allt kollektivtrafiken och framför allt att Spårväg syd blir verklighet så snart som möjligt.
Detta bör riksdagen till regeringen som sin mening ge till känna.