Motion till riksdagen
2013/14:T309
av Eva Sonidsson och Ingemar Nilsson (S)

Reflexvästar


S4111

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om reflexvästar.

Motivering

Varje dag inträffar det att bilar stannar efter våra vägar. På många platser är det direkt olämpligt att stanna, men vid punktering eller fel på bilen måste man stanna och åtgärda felet. Människor vid vägkanten riskerar att bli påkörda och ibland förorsaka fler och större olyckor. Faran är stor i mörker, men också vid regn, dimma och i andra situationer när sikten är dålig.

Ett bra sätt att synas i trafiken är att bära en reflexväst. Sådana västar har på kort tid blivit populära bland cyklister, joggare och gångtrafikanter som insett att en reflexväst är en billig livförsäkring.

Sverige befinner sig på en breddgrad där det råder mörker under en stor del av dygnet under vinterhalvåret, och med våra långa mörka årstider är det extra viktigt att man syns bra. Med en reflexväst syns man på ungefär 125 meters håll om det kommer en bil, vilket ger en passerande bilförare god tid att sakta in. Utan reflexer syns man först på ett avstånd av 25–30 meter för en bilförare som närmar sig.

Under ett par år i början av 1990-talet fanns krav på att en reflexsele skulle medföras vid färd med buss eller lastbil. Detta krav har därefter tagits bort. Det finns dock flera transportföretag som har krav på att reflexvästar ska användas vid eventuellt fordonsarbete på väg. Bussbolag och trafikhuvudmän uppmanar i dag sina resenärer på landsbygden att använda reflexväst. Vissa ger också sina trogna kunder reflexväst just för att människor som står vid vägkanten ska synas bra.

I vissa EU-länder finns det krav på att det ska finnas reflexvästar också i privatbilar. Här i Sverige finns detta krav idag endast för lastbilar och arbetsfordon, trots att reflexvästar är ett enkelt och billigt sätt att öka trafiksäkerheten. Dåvarande Vägverket ställde sig i en utredning från 2005 positivt till krav på reflexvästar, men framhöll att denna fråga inte bör avgöras nationellt utan bör utredas och närmare regleras internationellt. Trafikverket påtalar att reflexväst sannolikt är en bra utrustning och har tidigare uttalat att det borde vara möjligt med en frivillig överenskommelse för att få en reflexväst i varje bil. En ändring av lagen skulle medföra betydligt ökad säkerhet för den som tvingas stanna och kliva ur sitt fordon och för de medtrafikanter som passerar det havererade fordonet.

Likaväl som det finns krav på att det ska finnas en varningstriangel i bilen borde det finnas krav på reflexvästar. Det finns ingen anledning att vänta på internationella överenskommelser, utan att det är angeläget att redan nu besluta att reflexvästar ska ingå som säkerhetsutrustning i alla bilar.

Stockholm den 1 oktober 2013

Eva Sonidsson (S)

Ingemar Nilsson (S)