Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förenkla regelverket om import av samlarfordon.
Veteranbilar och så kallade entusiastfordon utgör en mycket viktig kulturhistoria. Fordonshobbyn har därför på ett ojämförligt sätt bevarat och berikat svensk fordonshistoria och trafikkultur. Idag omfattar hobbyn fler än 500 000 personer och är en av landets största frivilligrörelser. Det är enskilda och föreningar som genom hårt ideellt arbete bevarar gårdagens fordon till glädje för dagens och framtidens generationer. Över hela Sverige genomförs årligen 100-tals evenemang som tillgängliggör det fordonshistoriska kulturarvet.
Fordonshobbyn har under senare år stött på en mängd problem med byråkrati och myndigheter, som på olika sätt bokstavligen sätter käppar i hjulen för dem som renoverar, bygger om och samlar på värdefulla fordon och fordonsdelar. Vissa förslag har nu dragits tillbaka. Det gäller exempelvis det förslag om att göra all privat skrotning illegal, som Naturvårdsverket la fram för något år sedan. Hade det förslaget blivit verklighet hade alla nedmonterade hobbyfordon plötsligt blivit olagliga.
Trots att det förslaget nu är struket kvarstår problem exempelvis vid import av samlarfordon. Vid import av privatfordon finns möjlighet att klassificera fordonet som samlarfordon av historiskt och etnografiskt intresse, vilket ger tullfrihet och reducerad moms. Men för att få detta måste man uppfylla ett antal mycket detaljerade och kontraproduktiva villkor. Reglerna gör det mer eller mindre omöjligt för en importör att förutse Tullverkets avgörande.
Bland reglerna märks exempelvis att det inte får finnas mer än 30 exemplar av samma modell och typ i Sverige. Att ha regler om ett strikt antal fordon harmoniserar inte med verkligheten. Det kan inte finnas ett egenvärde att på detta sätt begränsa ett visst fordon eller bilmärke, eftersom fordonen inte tillverkas längre och modellvarianter har ett värde i sig. Det finns också intressanta fordon som lämnar landet, men här finns ingen spärregel.
En annan regel som bör ifrågasättas är att ett fordon måste ha ett värde minst fem gånger högre än ursprungligt nypris. Denna strikt monetära ram begränsar det etnografiska värde bilen kan ha i motorrörelsen.
Utöver detta kan dessutom Tullverket neka en klassificering som samlarobjekt om fordonet saknar ett ”betydelsefullt steg i utvecklingen av mänskliga landvinningar”. Reglerna saknar förankring och begriplighet hos den vitala folkrörelse som Sveriges motorentusiaster representerar. Reglerna tillämpas dessutom mycket olika i EU:s medlemsländer, vilket ytterligare försämrar villkoren för landets fordonsentusiaster.
Denna typ av regler måste förenklas, generaliseras och vara förankrade i verkligheten för att ge fordonshobbyn i Sverige förutsättningar för fortsatt engagemang. Regeringen bör verka för att de strikta reglerna kring antalet exemplar av en modell lättas och att begränsningen som finns gällande värdet i förhållande till nypris tas bort.