Motion till riksdagen
2013/14:T293
av Stefan Svanström och Magnus Sjödahl (KD)

Ökat kommunalt inflytande över taxinäringen


KD595

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur kommuner kan ges möjligheter att, i samråd med lokala taxiföretag och aktörer som tar emot taxiföretag på sin mark, bestämma vad som ska vara den högsta tillåtna taxan för en taxiresa.

Motivering

Taxibranschen avreglerades år 1990. Sedan dess har tillgängligheten blivit bättre och priserna högre. Detta enligt en utvärdering av Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) som publicerades i år.

Det är bra med fri etableringsrätt och att det finns konkurrens inom taxibranschen. Det gynnar konsumenterna att det finns olika taxiföretag och olika transporttjänster att välja mellan. Tyvärr finns det också en del avarter som missgynnar både konsumenter och seriösa taxiföretag. Det förekommer att människor luras att betala tusentals kronor för sträckor som med ett seriöst bolag kanske hade kostat några hundralappar. Detta har lett till att många aktörer har satt egna maxpris för att taxiföretagen ska få trafikera det område man äger. Så har gjorts vid exempelvis Arlanda, Centralstationen i Stockholm, flera hamnar osv. Ändå händer det frekvent att exempelvis turister vittnar om hur de tvingats betala höga summor även för korta sträckor. Även andra omedvetna konsumenter har ibland tvingats avbryta taxiresor när de insett att taxametern är inställd på en orimligt hög taxa.

Mot bakgrund av de problem som finns genomförde Stockholms stad år 2012 en informationskampanj med syfte att öka medvetenheten hos dem som reser med taxi om hur fria prissättningar kan innebära mycket höga taxitariffer hos enskilda bolag och åkare. Kampanjen genomfördes i samarbete med Svenska Taxiförbundet, Swedavia och Visita.

Det har tagits flera initiativ på central nivå för att öka kontrollen av branschen. I mars i år presenterades vad Rikspolisstyrelsen och Transportstyrelsen kommit fram till i sitt regeringsuppdrag kring vad som behövs för att förbättra regelefterlevnaden bland yrkestrafiken. Det föreslås bland annat en gemensam strategi för tillsyn och kontroll av yrkestrafiken. Det finns också ett pågående arbete med att införa obligatoriska redovisningscentraler för taxi.

Trafikutskottet gjorde i maj i år ett uttalande med förslag på tillkännagivanden till regeringen. Utskottet välkomnar arbetet med att införa obligatoriska redovisningscentraler. Trafikutskottet påtalar vidare att det har vidtagits flera aktiviteter för att främja en seriös taxinäring och komma till rätta med oegentligheter inom taxiverksamheten. Ett enigt utskott menar samtidigt att det utöver vad som hittills har gjorts och aviserats behövs en utredning som även belyser för- och nackdelar med avregleringen av taxibranschen. Utskottet anser att det är viktigt att ta ett samlat grepp om taxinäringens utveckling så att taxiresenärernas behov av att kunna känna sig trygga och säkra tillgodoses.

Vi anser att dessa initiativ är bra men att det också behövs möjligheter för kommuner att ställa krav på den lokala taxibranschen samt på näringsidkare och andra aktörer som tar emot taxiföretag på sina områden. Exempelvis skulle kommuner i samråd med de på orten verksamma taxiföretagen och aktörerna kunna komma överens om maxpriser för taxiföretag som vill verka inom kommunen. Vidare bör taxiföretag som inte följer överenskomna maxpriser kunna bli föremål för sanktioner, såsom vite eller näringsförbud på orten. Konkurrensverket bör bedriva tillsyn för att säkerställa att överenskomna maxpriser inte innebär etableringshinder för tillkommande taxiföretag på orten. Det bör utredas hur detta kan ske. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 3 oktober 2013

Stefan Svanström (KD)

Magnus Sjödahl (KD)