Motion till riksdagen
2013/14:T284
av Andreas Carlson (KD)

Riksväg 26/47


KD736

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkerställa att tidigareläggningen av ombyggnationen av riksväg 26/47 på sträckan Mullsjö–Jönköping inte fördröjs.

Motivering

Den olycksdrabbade vägsträckan Mullsjö–Jönköping (mellan trafikplatserna Månseryd och Slättäng) har under lång tid varit i behov av upprustning för att öka trafiksäkerheten. Därför är det glädjande att regeringen den 21 september 2012 meddelade att ombyggnation på vägsträckan tidigareläggs. På delen Månseryd–Risbro byggs vägen om i befintlig sträckning. Mellan Risbro och Mullsjö dras vägen i ny sträckning. Den gamla vägen blir kvar som lokalväg. Åtgärdens syfte är att förbättra transportkvaliteten, trafiksäkerheten och framkomligheten för alla trafikanter, samt att gynna den regionala utvecklingen.

I Trafikverkets förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014–2025 bedöms ombyggnationen kosta 411 miljoner kronor med start tidigast år 2014. I planen fastslås att riksväg 26/47 ”är en viktig förbindelseväg som sträcker sig mellan Halmstad via Jönköping till Kristinehamn. Sträckan är en del av en viktig pendlingsväg mellan Mullsjö/sydöstra Skaraborg och Jönköping. Vägen saknar mötesseparering, är smal och har dålig profilstandard. Dessutom finns ett stort antal plankorsningar och anslutningar. Sammantaget gör det att olycksrisken är stor och framkomligheten dålig i högtrafik. På stora delar är hastigheten begränsad till 80 kilometer/timme”.

Regeringens ambitionsnivåhöjning på infrastrukturområdet är välkommen. Satsningar på infrastruktur är även en viktig del av arbetslinjen, eftersom regeringen prioriterar goda förutsättningar för företagen att transportera sina varor, samt skapa bättre möjligheter för människor att arbetspendla.

Projektering av den tidigarelagda ombyggnationen av riksväg 26/47 mellan Mullsjö och Jönköping är nu igång. Det är viktigt att det fortsatta arbetet sker så fort som möjligt utan förseningar fram till att ombyggnationen står klar. För att minimera tiden är berörda myndigheters arbete viktigt och det är viktigt att regelverket är utformat på ett så effektivt sätt som möjligt. Regeringen presenterade i proposition 2011/12:118 Planeringssystem för transportinfrastruktur, ett flertal lagändringar som trädde i kraft den 1 januari 2013. Syftet med lagändringen är bland annat att göra handläggningen snabbare och att öka rationaliteten.

Det är förstås viktigt att Trafikverket arbetar förebyggande för att undanröja överklaganden. Enligt uppgifter från Trafikverket har antalet överklaganden minskat de senaste åren. Men de överklagandeprocesser som sker riskerar att ta lång tid. Framför allt är det väntan och prioritering innan ärendet handläggs som kan ta lång tid. Det innebär att processen hos Trafikverket stannar av och leder till osäkerhet. Med ambitionen att tidigarelägga infrastruktursatsningar, såsom riksväg 26/47, bör regeringen också tillse att handläggningsprocesser vid eventuella överklaganden inte drar ut på tiden.

När det gäller plan- och bygglagen har regeringen tillsatt en utredning för att se över processen vid överklagande. Exempelvis utreds huruvida det är möjligt att införa en överklagandeavgift, vem som har rätt att överklaga och om instanser i processen kan tas bort för att förkorta handläggningstiderna. Det borde kunna övervägas att också se över liknande frågeställningar när det gäller att förkorta handläggningsprocessen för eventuella överklaganden av vägprojekt.

Stockholm den 2 oktober 2013

Andreas Carlson (KD)